Category Archives: Nieuwsbrief

Live verslag laatste Shuttle-reis

Over een paar dagen is het dan zover, de allerlaatste lancering van een Space Shuttle. Als het weer mee zit sluit Atlantis een tijdperk af. Wat er gaat gebeuren met het Amerikaanse bemande ruimtevaartprogramma blijft onbekend. In ieder geval zal onze voorzitster, Artemis Westenberg, live verslag doen van het begin van de laatste reis van Atlantis.

Ze zal te beluisteren zijn op Radio Rijnmond (93.4 FM). De lancering vindt plaats om 17:26 uur Nederlandse tijd. Een persbericht zal nog volgen.

Martian Chronicles, #7 juli 2010

Van woorden naar daden
De Mars Society is een “outreach”-organisatie, een club die de massa opzoekt. Dit betekent niet alleen lusten zoals het contact met vele gelijkgestemden, maar ook de lasten van een grote verzamling van chapters met een veelvoud aan meningen en wensen.

Op zich is dit niet erg, de Mars Society draagt zijn missie goed uit en bereikt veel mensen op deze planeet. Voor concrete daden is de club wat minder geschikt. De uitvoering van een project gaat voor een losjes georganiseerde chapter-organisatie vaak moeizaam.

Een aantal senior leden van de Mars Society heeft daarom besloten een aparte organisatie op te zetten met als enig doel het initiëren en uitvoeren van Mars-gerelateerde projecten. Het resultaat is ExploreMars, een non-profit bedrijf zonder leden. Het bedrijf kent geen chapters met elk een groep vrijwilligers.

Strak en centraal geleid, onze Artemis Westenberg zit onder andere in de leiding, wil ExploreMars technologieën uitproberen en ontwikkelen die een Marsreis dichterbij kunnen brengen. Men is al bij twee projecten betrokken, Mars In Situ Resource Utilization Challenge en Mars Agriculture Workshop.

Het is nog een jonge club, dus de website moet nog groeien. Ondertussen doet men al veel meer dan op de site wordt vermeld en hopelijk laat ExploreMars veel van zich horen.

Wat neem je mee naar Mars?
Of zoals Mary Roach de titel van haar boek gaf, “Packing for Mars“. De titel is een klein beetje misleidend, het boek gaat voornamelijk over de ontberingen die een mens moet ondergaan indien hij of zij naar de ruimte wil. En soms is het ronduit bizar wat men overkomt.

Van hoe om te gaan met ontlasting tot en met lichaamsgeur en de behoefte aan vers eten. Hoe lang kun je zonder enige privacy? Roach kan het vertellen dankzij een speurtocht naar astronauten en ruimtevaart-officials die uit de school willen klappen. Vaak veteranen die nu eens de naakte waarheid geven en niet het bekende gekuiste PR-verhaal.

Kortom, verplichte kost voor iedere toekomstige ruimtereiziger. Het boek is te bestellen bij Amazon en voor meer informatie heeft Roach een eigen website.

Survival op Mars
Goed, je hebt het boek van Mary Roach van kaft tot kaft gelezen en je bent op Mars aangekomen. En dan? Nog een boek. Guy Murphy, mede-oprichter van de Australische Mars Society helpt je uit de brand met zijn boek, “Mars, a survival guide”.

Dit is een boek voor het brede publiek, geen jargon en geen moeilijke technische details. Het beantwoordt eenvoudige, maar belangrijke, vragen zoals, “hoe voorzie ik me van water en lucht”, “wat kan er met me gebeuren als ik in mijn pak op Mars sta?”.

Grote delen van het boek kan je al lezen (de “read now”-knop bij het plaatje van de kaft) en je merkt dat Guy vooral grote toegankelijkheid in het oog had. Een kleine 200 pagina’s, geen moeilijke diagrammen of formules. Een boekje dat zich vlot laat lezen.

EMC10
Meet een beetje goede wil komt er toch nog een Europese Mars Conferentie. De Poolse Mars Society chapter organiseert voor eind oktober een EMC. Houdt 22 en 23 oktober vrij. De conferentie vindt plaats in Warschau en gastheer is het PIAP. Zodra er meer te melden is laten we het weten. Houdt voorlopig deze pagina in de gaten.

Martian Chronicles, #6 januari 2010

Een nieuw “Marsjaar”
Namens het bestuur van de Nederlandse Mars Society de beste wensen voor 2010. Laten we 2009 vooral snel vergeten, het was voor iedereen in Nederland een roerig jaar.

Ondanks alles heeft de Mars Society toch activiteiten weten te ontplooien. Er is weer een Voorwaarts Mars magazine uitgebracht die weer de vorige nummers overtrof, we zijn in het land geweest met onze stand en onze Italiaanse vrienden hebben een succesvolle EMC9 weten te organiseren.

Dit jaar gaan we met frisse moed verder, een nieuwe Voorwaarts Mars staat op stapel. Veranderingen zijn op komst binnen de Mars Society, maar daarover zal men komende maanden het publiek informeren. Vooralsnog beperkt deze nieuwsbrief zich tot een paar korte mededelingen.

NVR TOP Delft ruimtevaartlezing: Leven op Mars. Donderdag 14 januari
Eric Boom van Dutch Space komt praten over de ESA ExoMars missie. Deze missie gaat in 2018 op zoek naar leven op de rode planeet Mars. Aan boord van de rover is de Life Marker Chip (LMC), een instrument van Nederlandse makelij dat in staat is moleculen te identificeren die te maken hebben met bestaand of vroeger leven op Mars. Met een boor kunnen grondsamples uit de ondergrond van Mars gehaald worden die vervolgens door de Life Marker Chip geanalyseerd kunnen worden.

Deze lezing begint om 20:30 in TOP Delft, op de Hyppolytusbuurt 14 te Delft. Graag aanmelden via secretariaat@ruimtevaart-nvr.nl. Indien de weersomstandigen ons nopen de lezing te verzetten houden wij U via de NVR website (http://www.ruimtevaart-nvr.nl) op de hoogte.

Nancy Vermeulen heeft een website
Vorig jaar was voor onze zuiderburen een uitstekend jaar. In het jaar daarvoor, 2008, organiseerde België organisator de achtste Europese Mars Conventie. Deze conventie was dermate een succes, dat een van de hoofdorganisatoren, Nancy Vermeulen, besloot dat het tijd werd dat België meer ging doen voor de Mars Society. In 2009 blies ze de Belgische Mars Society nieuw leven in, en vorig jaar zag Europa een nieuw en actief Belgisch team.

Bij onze Belgische buren is Nancy eerder bekend als astronomie- en ruimtevaartspecialist, maar vooral als kandidaat astronaut. Haar fascinatie met de ruimtevaart gaat ze nu als voorzitster van de Belgische Mars Society overbrengen op het Belgische volk. Wil je meer over Nancy te weten komen, ga dan naar haar website www.nancyvermeulen.be.

Martian Chronicles, #5 augustus 2009

De negende Europese Mars Conventie
De volgende EMC staat alweer om de hoek en deze keer vindt de conventie plaats in Italië. Het was een tijdje even de vraag of er wel eentje zou komen in 2009, de Mars Society leek even door de bereidwillige chapters heen te zijn. Gelukkig kwam Italië op het laatste moment op de proppen.

De Italianen hebben Bergamo als conventie-plaats gekozen, een historische trekpleister ten oosten van Milaan. We zijn te gast bij de Giovanni XXIII Congress Center in het hartje van de stad. De conventie duurt van 15 tot en met 17 oktober. Voor meer informatie en voor de inschrijving, ga naar de website van de Italiaanse chapter. Continue reading Martian Chronicles, #5 augustus 2009

Martian Chronicles, #4 maart 2009

Evolutie – zo zit het!
Sommige fans van de Mars Society moet het zijn opgevallen, wetenschap is een hardnekkig terugkerend thema wanneer we het over ons favoriete onderwerp hebben, Mars. Wanneer Marsrovers in de Marsbodem graven of satellieten de planeet observeren, ontvouwt zich een geschiedenis van de rode planeet gemeten in miljoenen jaren. Miljoenen jaren waardoor wetenschappers speculeren op een ontstaan en evolutie van leven op onze zusterplaneet. Nu hebben vele Nederlandse huishoudens onlangs een folder ontvangen van een religieuze organisatie die de wetenschap over het ontstaan en de evolutie van het leven in twijfel trekt. De website Kennislink komt hiertegen in het geweer en verspreidde het volgende persbericht.
Continue reading Martian Chronicles, #4 maart 2009