Mars verliest met Arthur C. Clarke een voorvechter

clarke_20mar08.jpgEen persbericht van onze voorzitster, Artemis Westenberg – Zes jaar geleden nog opende Sir Arthur de Tweede Europese Mars Conferentie in Rotterdam. Via een videoboodschap weliswaar, maar dat kon niet anders vanwege zijn slechte gezondheid. Hij was aan een rolstoel gekluisterd en kon heel moeilijk ademhalen als gevolg van de ziekte Polio die hij ooit had opgelopen.

“Whether we become a multi-planet species with unlimited horizons, or are forever confined to Earth will be decided in the twenty-first century amid the vast plains, rugged canyons and lofty mountains of Mars.”

Sir Arthur C. Clarke

En wie het bovenstaand citaat leest beseft dat Sir Arthur veel meer was dan een geweldig verteller en beschrijver van de toekomst. Inderdaad, hij verhaalde van communicatie satellieten en persoonlijke muziekdragers tientallen jaren voor dat die werkelijkheid werden. Maar ook interesseerde hij zich voor de wetenschappelijke vooruitgang die een betere wereld voor allen zou kunnen mogelijk maken.

Hij was dan ook een ‘harde’ science fictie schrijver, waarmee bedoeld wordt dat zijn boeken gebaseerd waren op de laatste wetenschappelijke en technologische ontdekkingen.

De meeste mensen zullen Sir Arthur alleen kennen van zijn door Stanley Kubrick verfilmde boek  “2001: A Space Odyssey.” Weinigen zullen weten dat dit boek een uit een serie van vier is, waarvan de tweede ‘2010: the year we made contact’ ook verfilmd werd met Peter Hyams als regisseur.

Wij als lezers mogen ons gelukkig prijzen dat Arthur zoveel jaren heeft kunnen schrijven. Maar ook dat hij een ‘opvolger’ vond in de eveneens ‘harde’ science fictie schrijver Stephen Baxter, met wie hij vele boeken samen schreef in de laatste 20 jaar.

Zelf heb ik prettige herinneringen aan mijn samenwerking met de ‘oude baas’, die zo vol ideeën, humor en passie was. De ruimtevaartgemeenschap zal deze advocaat voor daden zeer missen. De woorden konden we met een gerust hart aan hem over laten.

Laten we hem eren met het door hem voorziene zonnezeil, dat dit jaar door de Planetary Society naar de ruimte wordt geschoten, en met de bouw van de door hem bedachte ‘ruimtelift’.

En laten we deze eeuw inderdaad op Mars testen of wij mensen voor meer dan 1 planeet geschikt zijn.