Phoenix herrijst op Mars uit de mottenballen

phoenix_23mei08.jpgOp zondagnacht 25 mei wordt Mars weer bezocht door de Aarde. De Phoenix Marslander arriveert rond middernacht Nederlandse tijd op de Noordpool. Voor de Phoenix geldt ‘wie wat bewaart, heeft wat’ want de instrumenten op deze lander zijn herboren uit de mottenballen, waar ze in 2001 in werden geplaatst toen een andere NASA marsmissie werd afgeblazen.

Natuurlijk zoekt ook de Phoenix naar leven op Mars, en dus naar water, net als al haar voorgangers. Was het er ooit leven? Is het er misschien nog? In het waterijs van de Noordpool van Mars hoopt men de geschiedenis van leven te kunnen aflezen, zoals ook op Aarde veel valt af te lezen uit het ijs op onze polen.

Een andere belangrijke vraag is of het op Mars uit te houden is voor menselijke kolonisten. Daarom worden ook gegevens verzameld over het weer, de atmosfeer en de bodem.

Phoenix heeft een robotarm om in de grond te graven. Nadat haar Robot Arm Camera een foto heeft genomen van het schepje grond of waterijs, wordt dat beetje marsgrond in 8 kleine ovens van de Thermal and Evolved Gas Analyser (TEGA) verhit. Het gas dat door de verhitting uit het grondmonster komt, wordt vervolgens door de spectrometer geanalyseerd.

In het instrument met de naam MECA, wat staat voor : Microscopy, Electrochemistry, and Conductivity Analyzer, kunnen andere tests met de grond worden uitgevoerd.

Zo kan men door de grond met water te mengen de chemische samenstelling bepalen en vaststellen hoe zuur of zout de grond is. Door de microscoop kan het team op Aarde in het Jet Propulsion Laboratory en in Arizona korrels grond op herkomst en minerale samenstelling bekijken. Met naalden die men in de grond steekt zal men de hoeveelheid water ten opzichte van de hoeveelheid grond meten.

Door de zeer Noordelijke landingsplaats zal de Phoenix bij het invallen van de Marswinter wegens gebrek aan zon op haar zonnepanelen stil vallen. Tot dat moment zal haar weerstation het weer op Mars nauwkeurig in kaart brengen.

In tegenstelling tot wat wij de laatste jaren gewend zijn, stuitert deze lander niet als een bal op Mars, maar landt op dezelfde wijze als 30 jaar geleden de Vikinglanders. Peter Smith van de universiteit van Arizona, die de leiding heeft over deze marsmissie, vertrouwd erop dat die techniek ook de Phoenix veilig op Mars zal zetten. Even na middernacht maandagmorgen 26 mei zullen we weten of hij gelijk heeft.

Voor meer informatie:
mw. dra. Artemis Westenberg
voorzitter
www.MarsSociety.nl
artemisGEENSPAMMarsSociety.nl (vervang GEENSPAM door het @ symbool)
010 – 4510776 / 06260 90009

Extra: een artikel over de Phoenix van Radio Nederland wereldomroep.