Phoenix landt veilig op Mars

phoenix_26mei08.jpgTerwijl vannacht het overgrote deel van Nederland sliep, volgde een kleine groep mensen van de Mars Society Nederland vanachter een pc de veilige landing van de de Phoenix op Mars. Over de hele wereld volgden zo Mars Society leden de verrichten van deze nieuwste aardse robot op Mars.

Na een spannend kwartier, waarin men vanwege de enorme afstand tussen Aarde en Mars in Passadena moest wachten op de eerste radiosignalen, ging gejuich op, want Phoenix belde gezond naar huis. De eerste foto’s waren, zoals we de laatste jaren gewend zijn, enkele uren later al op Aarde. Ze toonden een marslandschap zonder sneeuw in een vlakke vallei. Dat was niet helemaal zoals je zou verwachten bij een landing op de Noordpool. Maar onder de steentjes wordt een ijslaag vermoed, waarin Phoenix haar onderzoek kan doen.

Die eerste foto’s om bijna 4 uur Nederlandse tijd lieten ook zien dat de missie goed verloopt: de zonnepanelen waren keurig open gegaan en de masten van zowel de stereo camera als het weerstation waren correct omhoog gekomen. Je kon aan het team in Passadena wel zien dat het landen op Mars, hoewel deze keer via een methode die niet meer gebruikt is sinds de Vikinglanders, routine wordt. Natuurlijk is een landing op Mars nog steeds niet dagelijkse kost, maar na de succesvolle landingen en aankomsten bij Mars van de laatste 7 jaar, had het team duidelijk meer vertrouwen in haar kunnen. Bovendien helpt het dat er momenteel 3 satellieten rond Mars draaien om een oogje op de lander te houden tijdens haar 7 minuten durende afdaling in de Marsatmosfeer: Mars Odyssey (2001) en Mars Reconnaissance Orbiter (2006) van de NASA en de Mars Express (2003) van de ESA.

Het eerste signaal en de eerste foto’s van de Phoenix werd naar Aarde doorgestuurd door de NASA satelliet Mars Odyssey, die sinds 2001 rond Mars draait. Deze signalen werden na ruim 15 minuten opgepikt door de antenne van NASA’s Deep Space Network in Goldstone te Californië.

Men verwacht aanstaande dinsdag voor het eerste de meer dan 2 meter lange robotarm te gebruiken om in de grond te graven.

De Phoenix heeft instrumenten bij zich om het ijs onder het oppervlak van haar landingsplaats te onderzoeken op wellicht achtergebleven leven uit de periode dat Mars wel warm en nat was. Poolijs is ene geweldige bewaarder van de geschiedenis van een planeet, zowel op Mars als op Aarde.

Phoenix gebruikt voor haar werk instrumenten die al voor 2001 waren gebouwd voor een marsmissie die toentertijd werd afgeblazen in antwoord op het verlies van een andere Marslander enkele jaren eerder (Mars Polar Lander in 1999). In 2002 wist het team van de Phoenix NASA te overtuigen om de missie opnieuw uit te voeren, nadat de Mars Odyssey satelliet ontdekt had dat er zeer veel waterijs op Mars net onder het oppervlak ligt.

De Mars Society is natuurlijk extra trots op deze succesvolle landing van de Phoenix, omdat zij uit haar eigen gelederen geleid wordt door Peter Smith, lid van de Steering Committee van de Mars Society, als principal investigator voor de universiteit van Tuscon, Arizona.

Phoenix’ project management team is gevestigd op de Jet Propulsion Laboratories te Passadena, Californië. De Phoenix werd gebouwd in samenwerking met Lockheed Martin in Denver. Verder is het ook een Europees gebeuren want naast de Canadese Ruimtevaartorganisatie CSA, die het weerstation op de lander leverde, werken zowel de Universiteit van Neuchatel in Zwitserland, als de Deense universiteiten van Kopenhagen en Aarhus, het Max Planck Instituut in Duitsland, als ook het Finse Metereologische Instituut mee.

Zie verder:

Mars Society :

Voor meer informatie:

mw. dra. Artemis Westenberg

voorzitter

artemisGEENSPAMMarsSociety.nl (vervang GEENSPAM door het @ symbool)

010 – 4510776 / 06260 90009

One thought on “Phoenix landt veilig op Mars”

  1. Your site is about the only thing I’ve been able to find to offer guidance on this subject. Thank you for creating the web site. I hope you can help direct me toward additional information and/or places where I can find more of this info.

Comments are closed.