Nieuwsbrief nummer 1, oktober 2008

Martian Chronicles, een nieuw begin
Eigenlijk is dit niet nummer 1 zoals hierboven vermeld. Nummer 40 zou correcter zijn omdat de laatste nieuwsbrief als de 39e de deur uitging. Maar dat was in januari 2004, bijna vijf jaar geleden. Het valt niet mee om op regelmatige basis iets te doen voor de achterban wanneer men over slechts een klein clubje van actieven beschikt.

Toch moet het, de Mars Society is een “outreach” organisatie, wij gaan naar de mensen toe. Wij doen dat door het land in te gaan, zoals afgelopen zaterdag in Middelburg, tijdens het Symposium van de KNVWS, of door het organiseren van de Europese Mars Conventie. Twee papieren magazines hebben al het licht gezien en we hebben een website voor een snelle bevrediging van informatiebehoefte. Daar komt dan nu, voor de tweede keer, een digitale nieuwsbrief bij.

De eerste nieuwsbrief heette Voorwaarts Mars! Omdat ons magazine dezelfde naam draagt, noemen we onze huidige nieuwsbrief “Martian Chronicles”. Want misschien zullen de nieuwsbrieven zich verzamelen tot een kroniek zoals de verhalen Ray Bradbury in de “The Martian Chronicles”. Het is natuurlijk ook gewoon een sterke naam.

Voorlopig gaan we minstens één keer per maand de nieuwsbrief verzenden en met een bestuur dat regelmatig stukjes schrijft voor allerlei media moet dat lukken. Mocht er een belangrijke mededeling zijn betreffende de Mars Society, dan gaan we zeker gebruik maken van dit kanaal.

We kunnen ons voorstellen dat de ontvangst van deze nieuwsbrief door sommigen niet meer op prijs wordt gesteld. Het is tenslotte bijna vijf jaar of langer geleden dat je je had ingeschreven. Onderaan vind je de benodigde link voor het afmelden.

Maar voor de blijvers: “Voorwaarts mars!”.

Achtste Europese Mars Conventie
De conventie komt met rasse schreden dichterbij, de sprekers liggen vast en de laatste puntjes zetten we op de “i”. Misschien denk je dat het te laat is om in te schrijven. Dat is niet het geval, meldt je gerust aan. Of kom gewoon op een van de dagen langs en schrijf je in aan de balie.

Ook deze keer is het de moeite om een EMC te bezoeken, het programma is een lange lijst van vertegenwoordigers van ESA, NASA en diverse universiteiten. Dr. Caporicci is een mooi voorbeeld, Dr. Caporicci is hoofd van de ESA divisie “Future Space Transport and Infrastructure”. In deze Youtube-video over de toekomst van het Europese Ruimtevrachtschip ATV, vertelt Caporicci het een en ander over de volgende stap voor de ATV.

Een interessante spreker en zoals Caporicci zijn er meerdere. Kortom, ga even naar de website van de EMC8 om het volledige programma te zien. En misschien zien we jou op 17 en 18 oktober in Antwerpen.

Redactieleden gevraagd
Leden van de Mars Society hebben hem al ontvangen, ons magazine Voorwaarts Mars! Een heus papieren tijdschrift, dat we al twee keer hebben uitgegeven. Dit nieuwe produkt hebben we ook getoond op diverse evenementen in het land en de reacties waren positief.

Een goed tijdschrift uitgeven kost echter bloed, zweet en tranen. Zelfs als we streven naar één nummer per jaar. De opmaak is een worsteling en het vullen van het blad vereist een lange adem. Daarom kunnen we wel wat hulp gebruiken.

Heb je een passie voor ruimtevaart, kan je goede teksten schrijven en vind je het leuk om zo nu een dan een artikel te produceren over Mars en de ruimtevaart, meld je je dan aan bij de Mars Society Nederland. De betaling is slecht, maar de roem is eeuwigdurend.

Eén of twee pagina’s is al een uitstekende bijdrage. Het artikel kan over een onderwerp gaan dat wij aandragen, maar we staan open voor een origineel idee van jou. Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mail naar:
bert@marssociety.nl

Bijeenkomst ruimtevaartministers ESA
Eind november, 25 en 26 november, is Den Haag de gastheer van de ministers van alle ESA lidstaten met ruimtevaartzaken in hun portefeuille. De uitstippeling van een koers van het Europese ruimtevaart staat op de agenda. Deze “Ministerial Meeting” is dus een belangrijk evenement voor alle Europeanen die ruimtevaart aan het hart gaat.

De ministers gaan besluiten welke programma’s naar een volgende fase mogen doorgaan en welke nieuwe programma’s gestart gaan worden. Met deze ESA ruimtevaartprogramma’s hoopt Europa nieuwe technologieën te ontwikkelen en inzicht te verkrijgen in fundamentele wetenschappelijke vraagstukken.

Of zoals ESA het omschrijft: “Het hoodfdoel van de programma’s is het consolideren van de ruimtevaart als een strategische aanwinst van fundamentele belang voor de onafhankelijkheid , veiligheid en voorspoed van Europa”.

Volgens ESA doet de ruimtevaart nog meer, zo vindt zij dat: “Space also contributes to European identity, cohesion and security, providing inspiration for possible future human endeavour and drawing young people into scientific and technical education.”

Een van de programma’s die de ministers gaan beoordelen is de Europese Mars rover ExoMars, een vlaggeschipproject van het Aurora-programma. Of ESA met de volledige ontwikkeling van de rover mag starten hangt nu af van de ministersbijeenkomst. De Mars Society zal deze met meer dan gewoonlijke aandacht volgen.

Tijdens de ministersbijeenkomst krijgen de ministers ook presentaties van nieuwe potentiele projecten te zien. Twee bemande ruimtevaartprojecten komen ook ter tafel, een bemande capsule in samenwerking en de Russen en een bemande versie van de ATV. De ATV is het Europese ruimtevrachtschip.

Europa vindt ruimtevaart van strategisch belang, het is dan niet verwonderlijk dat een eigen bemand ruimtevaartproject steeds meer op de agenda komt. Eind november zal blijken welke belangrijke stappen er zijn genomen, niet alleen op het gebied van de bestaande wetenschappelijke programma’s, maar misschien ook op het gebied van de bemande ruimtevaart.