Martian Chronicles, #3 januari 2009

The Mars Quarterly
De Mars Society is helaas altijd een beetje een eenrichtsverkeer geweest, u betaalt sponsorgeld en wij geven het uit. Meestal geven we bitter weinig terug aan de leden, een euvel dat zowel voor de Nederlandse als voor de Amerikaanse chapter geldt. Voor de grote Amerikaanse broer was dit probleem des te pijnlijker, met duizenden leden en een organisatie als NASA in het thuisland. Dit jaar besloot de Amerikaanse chapter het over een andere boeg te gooien, waaronder met het starten van een kwartaaltijdschrift.

OK, het tijdschrift is digitaal en nog niet zo dik. Het resultaat is echter geslaagd te noemen, het is netjes opgemaakt en gevuld met artikelen van en interviews met belangrijke Marswetenschappers. Onze voorzitster Artemis Westenberg bijvoorbeeld is ook van de partij. De Mars Society ziet dit tijdschrift als een centraal punt voor discussies binnen de “Marsbeweging”. Verwacht dan ook veel opiniestukken in toekomstige uitgaven.

Het uitgeven van een tijdschrift, zelfs al is het digitaal, is geen kleine opgave. De Nederlandse Mars Society heeft dit zelf al een paar keer moeten ondervinden. Met het grote aanbod aan engelstalige auteurs en wetenschappers moet “The Mars Quarterly” een goede kans van slagen hebben. Ik zal in ieder geval elk kwartaal naar het volgende nummer uitzien. Voor jullie is hier de link naar de PDF.

How to Live on Mars
De laatste bijdrage van het nieuwe tijdschrift is van Robert Zubrin. Zubrin is een klein beetje in de achtergrond geraakt binnen de Mars Society en met zijn één na laatste boek, “Energy Victory”, leek het erop dat hij zijn aandacht wat minder op Mars zou gaan richten. Gelukkig is niets minder waar en komt Zubrin met een nieuw Marsboek, “How to Live on Mars”.

De subtitel is “A Trusty Guidebook to Surviving and Thriving on the Red Planet” en dit klinkt een beetje komisch. Het boekje is dan ook in een luchtige, humoristische stijl geschreven zonder wetenschappelijke principes geweld aan te doen. Althans, volgens de Mars Society en de reviews van het boek.

Zubrin gaat op bepaalde zaken in die je niet snel in zijn Mars-bijbel “A Case For Mars” zal vinden. Zoals, “hoe wordt je rijk?”, “hoe wordt je beroemd op Mars?” en “hoe krijg je een goedbetaalde baan waaraan je niet doodgaat?”. Nog veel meer tips zijn er te vinden voor de hoopvolle Marsimmigrant. Kortom, kijk uit naar de raket die “Mayflower” heet en probeer een “pilgrimfather” op Mars te worden.

Waar anders kan je Zubrins laatste vinden dan bij Amazon, de Mars Society is een “Asociate” van Amazon dus als je “How to Live on Mars” wilt kopen, klik dan op deze link. Een klein gedeelte van het bedrag gaat dan naar de Mars Society en voor de prijs en de boterzachte dollar hoeft je het niet te laten. Ik ga er in ieder geval eentje bestellen.

Carbonaten op Mars
Onlangs bracht een studie van Bethany Ehlmann van de Brown Unviersiteit in Providence, Rhode Island, aan het licht dat lokaal grote carbonaat-formaties zijn te vinden. Dit is een belangrijke ontdekking, want tot voor kort dacht men dat indien er oceanen op Mars waren deze te zuur waren om leven voor te brengen. Dit laatste is geopperd naar aanleiding van metingen door de Marsrover Opportunity.

Carbonaat-gesteenten zijn verbindingen van calcium, ijzer en magnesium met carbonaat, bekend is bijvoorbeeld kalkgesteente. Nu wil het geval dat deze carbonaten in een zure zee oplossen, men zal de carbonaten dus niet meer terugvinden als sedimentgesteentes. De CRISM spectrometer van de Mars Reconnaissance Orbiter heeft in de regio Nili Fossae nu magnesium-carbonaat-gesteente gevonden.

Dit betekent dat na een zure periode op Mars een tijd is geweest waarbij meerdere watermilieus naast elkaar hebben bestaan, dit vergroot de kans aanzienlijk dat in water met een neutrale pH leven is ontstaan. Vooralsnog is het voorkomen van carbonaten lokaal, naast de CRISM ontdekking zijn er sporen van carbonaten door de Phoenix lander ontdekt.

De volgende stap is een goede landingsplek te vinden voor een toekomstige Marslander, bijvoorbeeld de Mars Science Laboratory. Nili Fossae zou zelf een goede kandidaat zijn, het gebied bevat klei, wat duidt op stromend water, en dus nu ook carbonaten. Helaas is de regio op een te grote hoogte wat een landing riskant maakt.

Vijf jaar Marsrovers
Op 3 januari 2004 landde Spirit op Mars, 21 dagen later volgde zijn broertje Opportunity. De Amerikaanse belastingbetaler werd voorgehouden dat de rovers het drie maanden minimaal zouden uithouden, na vijf jaar heeft men iets meer voor zijn dollars gekregen. Voor NASA terecht reden om even stil te staan bij dit lustrum.

In die vijf jaar zijn veel ontdekkingen gedaan, een kwart miljoen beelden verzonden en gezamelijk 21 kilometer afgelegd. Ondertussen begint de tijd zijn tol te eisen, Spirit heeft een kapot wiel, de radioactieve bron van de Mössbauer spectrometers begint op te raken en een van de slijptollen (Rock Abrasion Tool) is versleten.

Tot nu toe kunnen de zonnepannelen voldoende energie opwekken, een stofstorm zo nu en dan blaast de pannelen weer schoon. Dit is echter een onbetrouwbare dienstverlening van Mars. Energie is wat de rovers nodig hebben, want na vijf jaar moeten ze weer verder. Spirit zal een paar honderd meter zuidelijk afreizen met zijn lamme wiel, Opportunity heeft een enorme trip van 12 kilometer voor de boeg.

Spirit heeft twee bestemmingen, een daarvan is een gat genaamd Goddard. Opportunity gaat naar de krater Endeavour, deze is 20 keer groter dan de Victoria-krater die de rover eerder bezocht. Met name de trip van Opportunity wordt gedenkwaardig, dit wordt de eerste expeditie over land op een ander planeet in de geschiedenis van de mensheid.

Er zijn twee goede wiki’s van de MER-rovers, een voor Spirit en een voor Opportunity. Voor wetenschappelijke ontdekkingen, ga naar deze wiki.

3D software testers gevraagd
Het bedrijf HyperKat Games vraagt de Mars Society gemeenschap om mee te helpen met het testen van hun nieuwe softwareprodukt. Het betreft een 3D-simulatie in de vorm van een game, het spel is in een pre-releasefase en dient nog een aantal testen te ondergaan. Het softwarepakket heet “Mars Colony Simulator” en is voor een groot deel gebaseerd op “Mars Direct” van Robert Zubrin.

De eigenaar van HyperKat Games, Howard Dortch, vraagt wel om testers met een professionele achtergrond. Ik vermoed dat hij mensen zoekt die bekend zijn met het testen van software. Voorlopig zoekt hij twee testers uit de Mars Society gemeenschap. Voor meer informatie ga naar deze pagina van de Amerikaanse chapter, hier staat onder andere het emailadres van Dortch. Het webadres van HyperKat Games is www.hyperkat.com, hier kan je screenshots van het spel vinden voor een eerste indruk.

Enkeltje Mars met de Shuttle
Een uitvinder en mede-eigenaar van een kleine lanceerfirma is met een wel zeer wild idee op de proppen gekomen. Eric Knight denkt dat een bemande Mars-missie voor een appel-en-een-ei kan door gebruik te maken van de gepensioneerde Space Shuttles.

Knight denkt dat de Shuttles geschikt zijn voor een eenmalige reis naar en landing op Mars. Men neme twee oude shuttles, lanceert ze naar Mars, verbindt ze met een kabel en laat ze om elkaar heen tollen voor een kunstmatige zwartekracht.

Volgens de uitvinder moet de shuttle wel eerst omgebouwd worden voor een langdurige bewoning van maanden, nu is dat slechts drie weken. Ook dienen de hoofdmotoren te worden gedumpt na de lancering om gewicht te besparen. Een Shuttle is niet geschikt voor de dunne Mars-atmosfeer, een super-parachute moet uitkomst bieden om heelhuids te landen na een ballistische vlucht door de amosfeer.

In het plan valt makkelijk veel gaten te schieten. Bijvoorbeeld; “hoe bescherm je het kwetsbare hitteschild in de ruimte gedurende acht maanden?” De Shuttle biedt ook al geen bescherming tegen teveel aan straling in de ruimte. Kortom, het is eenvoudig een lange lijst van struikelblokken op te stellen.

Voor Eric Knight is het echter een gedachtenexperiment. Het is geen technische blauwdruk voor echte missie, maar eerder een aanmoediging om met met innovatieve ideeën te komen voor de toekomstige bemande ruimtevaart.

Een belangrijk idee van Knight is “de enkele reis Mars”, waarbij de Marsonauten de facto kolonisten worden. De enkele reis is al door anderen geopperd, maar afgewezen als onwenselijk. Misschien kan Knight met zijn initiatief de enkele reis en het vervolg daarop, een Marskolonie, op de agenda brengen.