Zonne-autorace voor kids tijdens zonneweken in Space Expo

spaceexpo_12feb09_t.jpgTijdens de zonneweken in de voorjaarsvakantie, van 14 februari tot en met 1 maart, staat het vakantieprogramma van Space Expo in Noordwijk in het teken van zonne-energie. Dagelijks zijn er presentaties en demonstraties over het gebruik van zonnepanelen in de ruimte en op aarde. Aanleiding is de huidige Space Shuttle vlucht STS 119 waarmee de laatste grote zonnepanelen naar het internationale ruimtestation ISS worden gebracht. Tijdens een aantal spectaculaire ruimtewandelingen bevestigen de astronauten deze aan het ISS. Elke dag geeft een deskundige van Space Expo uitleg over deze bijzondere ruimtemissie, die niet van enig gevaar ontbloot is. Bezoekers kunnen het laatste nieuws uit de ruimte direct volgen en met al hun ruimtevragen bij de experts van Space Expo terecht.

Demonstraties gebruik zonnepanelen in de ruimte
In nauwe samenwerking met Dutch Space presenteert Space Expo de nieuwste ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen voor gebruik in de ruimtevaart.
Dutch Space in Leiden is één van de belangrijkste producenten ter wereld van zonnepanelen voor gebruik in de ruimte. Naast originele zonnepanelen die ook echt in de ruimte zijn geweest, is ook het bijzondere uitklapmechanisme te zien.

Energiebus met zonnepanelen
In de tuin van Space Expo staat gedurende de zonneweken de energiebus van de stichting Collusie waarin kinderen en hun ouders uitleg krijgen over het gebruik van duurzame energie thuis. Ook maken kinderen spelenderwijs kennis met het gebruik van zonnepanelen en andere vormen van energiegebruik. De gratis energietips die de stichting Collusie aan de bezoekers van Space Expo geven kunnen een aardige besparing opleveren op de volgende energierekening thuis. Collusie is een landelijk werkende organisatie die huishoudens en MKB adviseert op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Ook kleine bedrijven en non-profitorganisaties kunnen dan ook in de voorjaarsvakantie bij Space Expo in Noordwijk terecht.

Zonne-autorace

Verschillende keren per dag kunnen kinderen miniatuurauto’s op zonne-energie laten rijden van Maastricht naar Groningen op de grote satellietfoto van Nederland. Wie komt het verste of helemaal in Groningen aan? Deelname aan alle activiteiten is gratis voor bezoekers van Space Expo.

Kijk ook op www.space-expo.nl voor o.a. de SpaceTrain naar ESA en de openingstijden.