Evolutie – zo zit het!

darwin_06mar09_t.jpgPersbericht van Kennislink.nl:

Twee weken geleden ontvingen zes miljoen Nederlandse huishoudens een kleurige folder: Evolutie of Schepping – wat geloof jij? Daarin werden twijfels opgewekt over het ontstaan en de ontwikkeling van het leven op aarde. De populair-wetenschappelijke website Kennislink.nl komt daarom met een eigen folder: Evolutie – zo zit het!

“In de eerder verspreide, creationistische folder stonden wonderlijke vragen,” vertelt Kennislinks hoofdredacteur Carl Koppeschaar. “En dat terwijl die vragen allang door de wetenschap beantwoord zijn! Ook werd in die folder geloof lijnrecht gesteld tegenover wetenschap. Die tegenstelling snap ik niet. Ik heb groot respect voor wat mensen geloven, ongeacht hun godsdienst of levensovertuiging. Maar daarbij hoef je toch niet te twijfelen aan de kennis die vergaard is door wetenschappelijk onderzoek? Om alle mogelijk misverstanden uit de weg te ruimen, geeft de redactie van Kennislink nu op een hele heldere manier uitleg over de werking van de evolutie.”

Bij het woord evolutie denkt bijna iedereen aan de afstamming van de mens van de apen. Ten eerste is dat niet zo, want zowel mens als apen stammen van een gemeenschappelijke voorouder af. Maar evolutie is veel meer: het is ook het ontstaan van de allereerste levensvormen zelf, zo’n 3,8 miljard jaar geleden uit levenloze materie. Niemand is daar toen bij geweest. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond hoe zoiets zich op een volkomen natuurlijke wijze kan hebben voorgedaan.

De evolutiefolder van Kennislink wordt niet huis aan huis verspreid. De folder is te downloaden van de website en kan worden afgedrukt. In het kader van het Darwinjaar 2009 is op Kennislink nog veel meer te lezen over evolutie.