Maanfestival bij Space-expo

Uniek programma ter gelegenheid van 40 jaar maanlanding

Op MAANdag 20 juli aanstaande staat Space Expo in Noordwijk stil bij 40 jaar maanlanding. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 22.30 uur ’s avonds is er een groot scala aan activiteiten waaraan het publiek kan deelnemen. De hele dag en avond lanceren kinderen raketten naar de maan en bouwen ze maanlanders van snoep. Op de Koningin Wilhelminaboulevard zullen rond 14.00 uur twee astronauten in hun maanwagen arriveren bij de “Hotels van Oranje” en burgemeester Groen assisteren bij het zetten van een voetstap met een orginele maanschoen. Ook zal hij de Space City Noordwijk vlag in ontvangst nemen en deze plaatsen op de boulevard. De astronauten zullen op de boulevard nog wat terreinonderzoek doen en vervolgens weer met hun maanwagen vertrekken naar Space Expo. Hier zijn de gehele dag nog lezingen over 40 jaar maanlanding en is er een echte maansteen en een maanlander te zien.

Uniek Maanprogramma in de avond
Om 20.15 uur zal Mondo Leone een programma verzorgen rond maanastronaut Pete Conrad van Apollo 12. Hij is de door iedereen vergeten derde man op de maan en de eerste man die ooit gezongen heeft op de maan! Wat zijn verhaal te maken heeft met de gouden grammofoonplaat met aardse geluiden op de ruimtesonde Voyager, wordt duidelijk in de voorstelling. Wie weet wordt de gouden plaat ooit nog eens door een alien afgespeeld, ergens in de ruimte.

De verhalen achter de maanlandingen
De hele dag en avond verzorgen Apollo-experts bij Space Expo doorlopend presentaties over de historie en achtergronden van de maanlandingen. Deze verhalen zijn niet alleen boeiend maar ook grappig en leerzaam voor jong en oud.

Reënactment Apollo 11
Vanaf 21.00 uur zullen de astronauten van “FoamLab” de historische gebeurtenissen rond de maanlanding naspelen. Op 20 juli om precies 21.18 uur nederlandse tijd vond de maanlanding plaats. Op dat tijdstip staan ook veertig later weer astronauten op de maan….bij Space Expo in Noordwijk! Het publiek kan de eerste voetstappen op de maan live meemaken en de astronauten na afloop tijdens een in scene gezette persconferentie vragen stellen. Ook de maanauto speelt deze avond een belangrijke rol.

Openingstijden en meer informatie
Space Expo is op MAANdag 20 juli geopend van 10.00 – 22.30 uur.
Op alle overige dagen is de tentoonstelling open van 10.00 – 17.00 uur.
Op dinsdag 21 juli zal het kunstenaarscollectief FoamLab een vervolg spelen op de maanlanding van de avond daarvoor. De hele zomervakantie biedt Space Expo dagelijks een aantrekkelijk maanprogramma voor het hele gezin. Deelname aan extra activiteiten of het bijwonen van voorstellingen zijn gratis voor bezoekers aan de permanente ruimtevaarttentoonsteling in Noordwijk. Kijk ook op de website www.space-expo.nl

Achtergrondinfo

FoamLab
Het team van foamLab is een kunstenaarscollectief bestaande uit de astronauten Elias Tieleman en Johannes Sterk. Zij worden terzijde gestaan door de astronautenassistenten Cocky  Eek en Theun Karelse. De laatste anderhalf jaar legt dit collectief zich toe op het herspelen van de maanlanding. Op boeiende wijze weten zij de voorbereidingen, de landing op de maan, de eerste voetstap en de spectaculaire persconferentie na terugkomst
van de astronauten op aarde, vorm te geven.  FoamLab recyclen niet alleen het oude technologische optimisme van de ruimtevaart maar ook de materialen voor het maken van pakken en voertuigen. Inmiddels zijn ze begonnen aan een testprogramma van een heuse maanauto!

Mondo Leone
Leon Giesen is een multiman. Een verhalenverteller die alle middelen die hem ter beschikking staan gebruikt. En dat zijn er heel wat, want hij is 10 jaar beroepsmuzikant geweest, 10 jaar documentairemaker voor tv en heeft van kleins af aan al een groot oog voor het bijzondere in het alledaagse. Dit alles komt samen in ‘Mondo Leone’: de wereld van Leon Mondo Leone is een bonte en vrolijkmakende mix van liedjes, filmpjes, verhalen en observaties.

Apollo in Space Expo
In de permanente ruimtevaarttentoonstelling staat een replica van de maanlander op een diorama van de maan. In Space Expo is een echt stukje maansteen te zien van bijna 4 miljard jaar oud, meegenomen door de astronauten van Apollo 17. Daarnaast zijn ook een echt maanschepje, -grijpertje en -kwastje te zien die de Apollo-astronauten hebben gebruikt. Ook zijn de door astronaut Ronald Evans gedragen moonboots te zien en het ruimtevoedsel wat de astronauten toen aten.

Het vakantieprogramma van Space Expo staat deze zomer in het teken van 40 jaar Apollo. Dagelijks zijn er lezingen over de maanlandingen, lanceren kinderen raketten naar de maan en bouwen ze maanlanders van….snoep! Ook is het deze hele zomervakantie mogelijk per SpaceTrain een bezoek te brengen aan de testfaciliteiten voor satellieten bij ESA-ESTEC.

Kijk voor alle informatie en ons programma op space-expo of  0900-87654321;  Space Expo  Keplerlaan 3  2201 AZ  Noordwijk.

Uniek programma ter gelegenheid van 40 jaar maanlanding

Maanfestival

Op MAANdag 20 juli aanstaande staat Space Expo in Noordwijk stil bij 40 jaar maanlanding. Vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 22.30 uur ’s avonds is er een groot scala aan activiteiten waaraan het publiek kan deelnemen. De hele dag en avond lanceren kinderen raketten naar de maan en bouwen ze maanlanders van snoep. Op de Koningin Wilhelminaboulevard zullen rond 14.00 uur twee astronauten in hun maanwagen arriveren bij de “Hotels van Oranje” en burgemeester Groen assisteren bij het zetten van een voetstap met een orginele maanschoen. Ook zal hij de Space City Noordwijk vlag in ontvangst nemen en deze plaatsen op de boulevard. De astronauten zullen op de boulevard nog wat terreinonderzoek doen en vervolgens weer met hun maanwagen vertrekken naar Space Expo. Hier zijn de gehele dag nog lezingen over 40 jaar maanlanding en is er een echte maansteen en een maanlander te zien.

Uniek Maanprogramma in de avond

Om 20.15 uur zal Mondo Leone een programma verzorgen rond maanastronaut Pete Conrad van Apollo 12. Hij is de door iedereen vergeten derde man op de maan en de eerste man die ooit gezongen heeft op de maan! Wat zijn verhaal te maken heeft met de gouden grammofoonplaat met aardse geluiden op de ruimtesonde Voyager, wordt duidelijk in de voorstelling. Wie weet wordt de gouden plaat ooit nog eens door een alien afgespeeld, ergens in de ruimte.

De verhalen achter de maanlandingen

De hele dag en avond verzorgen Apollo-experts bij Space Expo doorlopend presentaties over de historie en achtergronden van de maanlandingen. Deze verhalen zijn niet alleen boeiend maar ook grappig en leerzaam voor jong en oud.

Reënactment Apollo 11

Vanaf 21.00 uur zullen de astronauten van “FoamLab” de historische gebeurtenissen rond de maanlanding naspelen. Op 20 juli om precies 21.18 uur nederlandse tijd vond de maanlanding plaats. Op dat tijdstip staan ook veertig later weer astronauten op de maan….bij Space Expo in Noordwijk! Het publiek kan de eerste voetstappen op de maan live meemaken en de astronauten na afloop tijdens een in scene gezette persconferentie vragen stellen. Ook de maanauto speelt deze avond een belangrijke rol.

Openingstijden en meer informatie

Space Expo is op MAANdag 20 juli geopend van 10.00 – 22.30 uur.

Op alle overige dagen is de tentoonstelling open van 10.00 – 17.00 uur.

Op dinsdag 21 juli zal het kunstenaarscollectief FoamLab een vervolg spelen op de maanlanding van de avond daarvoor. De hele zomervakantie biedt Space Expo dagelijks een aantrekkelijk maanprogramma voor het hele gezin. Deelname aan extra activiteiten of het bijwonen van voorstellingen zijn gratis voor bezoekers aan de permanente ruimtevaarttentoonsteling in Noordwijk. Kijk ook op de website www.space-expo.nl

Achtergrondinfo

FoamLab

Het team van foamLab is een kunstenaarscollectief bestaande uit de astronauten Elias Tieleman en Johannes Sterk. Zij worden terzijde gestaan door de astronautenassistenten Cocky Eek en Theun Karelse. De laatste anderhalf jaar legt dit collectief zich toe op het herspelen van de maanlanding. Op boeiende wijze weten zij de voorbereidingen, de landing op de maan, de eerste voetstap en de spectaculaire persconferentie na terugkomst

van de astronauten op aarde, vorm te geven. FoamLab recyclen niet alleen het oude technologische optimisme van de ruimtevaart maar ook de materialen voor het maken van pakken en voertuigen. Inmiddels zijn ze begonnen aan een testprogramma van een heuse maanauto!

Mondo Leone

Leon Giesen is een multiman. Een verhalenverteller die alle middelen die hem ter beschikking staan gebruikt. En dat zijn er heel wat, want hij is 10 jaar beroepsmuzikant geweest, 10 jaar documentairemaker voor tv en heeft van kleins af aan al een groot oog voor het bijzondere in het alledaagse. Dit alles komt samen in ‘Mondo Leone’: de wereld van Leon Mondo Leone is een bonte en vrolijkmakende mix van liedjes, filmpjes, verhalen en observaties.

Apollo in Space Expo

In de permanente ruimtevaarttentoonstelling staat een replica van de maanlander op een diorama van de maan. In Space Expo is een echt stukje maansteen te zien van bijna 4 miljard jaar oud, meegenomen door de astronauten van Apollo 17. Daarnaast zijn ook een echt maanschepje, -grijpertje en -kwastje te zien die de Apollo-astronauten hebben gebruikt. Ook zijn de door astronaut Ronald Evans gedragen moonboots te zien en het ruimtevoedsel wat de astronauten toen aten.

Het vakantieprogramma van Space Expo staat deze zomer in het teken van 40 jaar Apollo. Dagelijks zijn er lezingen over de maanlandingen, lanceren kinderen raketten naar de maan en bouwen ze maanlanders van….snoep! Ook is het deze hele zomervakantie mogelijk per SpaceTrain een bezoek te brengen aan de testfaciliteiten voor satellieten bij ESA-ESTEC.

Kijk voor alle informatie en ons programma op space-expo of 0900-87654321; Space Expo Keplerlaan 3 2201 AZ Noordwijk.