Radioactiviteit en een actieve radio

Een van de meest lastige problemen van een reis naar Mars is de radioactiviteit veroorzaakt door een zonne-uitbarsting en de kosmische straling. Daarnaast kan gewichtloosheid problemen geven, maar hiervoor kunnen mechanische truukjes een oplossing bieden.

Radioactiviteit in de ruimte is het onderwerp van een radio-uitzending dat verzorgd word door Dr. Livingstone in de VS. Zijn radio-uitzendingen zijn te downloaden van het internet en gaan exclusief over de ruimtevaart. Het opmerkelijke is dat Livingstone bijna elke twee dagen een progamma verzorgt, dit moet wel een van de meest actieve ruimtevaart-supporters zijn. Livingstone weet altijd weer iemand uit de ruimtevaarwereld te strikken voor een interview.

In de uitzending (nr 541!) die ik heb uitgekozen wordt een expert op het gebied van radiobiologie geinterviewd, dr. Marcelo Vazquez. Al vrij snel laat Vazquez ons weten dat er eigenlijk weinig bekend is van het effect van radioactiviteit op een mens in de ruimte. De oplossingen die de Mars Society biedt, vindt hij vooralsnog iets te gemakkelijk. De uitzending duurt ruim een uur en op de volgende URL te vinden:

http://www.thespaceshow.com/detail.asp?q=541