Martian Chronicles, #5 augustus 2009

De negende Europese Mars Conventie
De volgende EMC staat alweer om de hoek en deze keer vindt de conventie plaats in Italië. Het was een tijdje even de vraag of er wel eentje zou komen in 2009, de Mars Society leek even door de bereidwillige chapters heen te zijn. Gelukkig kwam Italië op het laatste moment op de proppen.

De Italianen hebben Bergamo als conventie-plaats gekozen, een historische trekpleister ten oosten van Milaan. We zijn te gast bij de Giovanni XXIII Congress Center in het hartje van de stad. De conventie duurt van 15 tot en met 17 oktober. Voor meer informatie en voor de inschrijving, ga naar de website van de Italiaanse chapter.

De Mars Society komt naar je toe
De scholengemeenschap Werenfridus in Hoorn organiseert in samenwerking met sterrenkundige vereniging Orion (KNVWS) een astronomische tentoonstelling. Deze vindt plaats in oktober en is voor iedereen toegankelijk.

Ons bestuurslid Ton Schuckman heeft het initiatie genomen voor deze tentoonstelling en daardoor is de Mars Society uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement. Wij zijn met onze stand op 10 en 11 oktober aanwezig.

Uit ervaring weten we dat Orion hele leuke, interessante en goed aangeklede tentoonstellingen organiseert, het is dus zeker de moeite waard om Hoorn in oktober een bezoekje te brengen. Een van de attracties is bijvoorbeeld een demonstratie van een kosmische stralingsdetector.

Zodra we meer details hebben zullen we die publiceren op onze website.

Modified Mars
In de vorige nieuwsbrief is stilgestaan bij het bijzondere project dat Google Earth heet. Vooral de mogelijkheid om niet alleen de Aarde in zijn volle glorie te zien, maar dit ook de doen met Mars. Wij hebben dit te danken aan de vele satellietfoto’s van beide planeten. Van grote hoogte kan ieder op het internet inzoomen tot op grondnivo

Google Mars was voor mede-oprichter van de Nederlandse Mars Society, Frans Blok, aanleiding om het visualiseren van het terraformen van Mars te verleggen. Frans is bekend van zijn zeer geslaagde poster van een geterraformde Mars. Deze 2D-rendering is ook als Google Map te bewonderen.

Nu komt Frans met zijn eigen add-on voor Google Mars. Google maakt het iedereen mogelijk om eigen afbeeldingen en objecten over de bol van Google Mars heen te leggen. Frans koos voor een add-on waarbij je niet over een droge Mars-woestenij vliegt, maar over meren en zeeën.

Om het werk van Frans te kunnen bezichtigen, heb je wel beschikking nodig over het Google Earth-programma. Deze kan je gratis downloaden. Voor de add-on van Frans, ga je naar zijn website. Volg de instructies om het een en ander aan de praat te krijgen en vlieg daarna over het oppervlak van de rode planeet.

Update TEMPO^3 project
TEMPO^3 is een vlaggeschip-project van de internationale Mars Society. Het is de prijswinnaar van een wedstrijd uitgevaardigd door de Society en de indiener, en tevens uitvoerder, is Tom Hill. Doel van het project is om kunstmatige zwaartekracht in de ruimte te testen. Het project loopt alweer een klein jaar en het volgende is vrijgegeven.

Dit najaar zal men een vrije val vanaf een ballon op grote hoogte uitvoeren va de sonde met het meeste van de TEMPO^3 hardware. Het doel is om de belangrijkste onderdelen te testen voordat de satelliet over een of twee jaar in een omloopbaan wordt gebracht.

André Kuipers een tweede keer de ruimte in
Dit nieuws is niet echt Mars-gerelateerd, maar voor ons Nederlanders is het een prettige verrassing. André Kuipers gaat opnieuw met een Soyuz naar het Internationale Ruimtestation.

In 2004 ging André de eerste keer in een omloopbaan voor een verblijf van slechts 11 dagen. Hoewel dit tripje enkele tientallen miljoenen dollars had gekost, vond de Haagse politiek de stunt dubbel en dwars waard. Zelden kregen ze zoveel reclame voor wetenschap en techniek voor een dergelijk bedrag.

De regering heeft blijkbaar de smaak te pakken, want deze keer gaat Kuipers in 2011 voor zes maanden naar het ISS. Wat hij er precies allemaal gaat doen is nog niet bekend, maar in het fors uitgebreide ISS is er genoeg te doen. Met een Japanse, Amerikaanse en Europese laboratoriummodules komen ze vast handen te kort.

En misschien moeten we maar wat verzinnen voor André. Zes maanden in de ruimte, iets Mars-gerelateerd misschien?