Space Expo: Snoopy als astronaut

Persbericht: Twintig jaar permanente ruimtevaarttentoonstelling in Noordwijk

UPDATE: in verband met het WK is de opening verplaatst van 29 juni naar 30 juni.

Astronaut “Snoopy” landt bij Space Expo

Het beroemde stripfiguur “Snoopy” opent op 30 juni aanstaande een speciale expositie over zijn avonturen als astronaut ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van Space Expo. In de tentoonstelling wordt zijn bijdrage aan de ruimtevaart belicht. Deze unieke tentoonstelling met origineel werk van tekenaar Charles M.Schulz is afkomstig uit het naar hem genoemde museum in de VS en is deze zomermaanden voor het eerst buiten de VS te zien bij Space Expo in Noordwijk.

De tentoonstelling
De bekende witte beagle met zwarte hangoren verscheen voor het eerst op werelddierendag, 4 oktober 1950 in een stripverhaal van Charles M. Schulz.
De strip werd immens populair. Toen NASA in 1967 in grote problemen kwam door de brand aan boord van de Apollo 1 capsule waarbij drie astronauten om het leven kwamen, besloot de ruimtevaartorganisatie “Snoopy” te adopteren. Hoofdtaak van de striphond werd het op een hoger nivo brengen van de veiligheid en kwaliteit van het Apollo maanprogramma door overal op te treden als mascotte. Hij verscheen dan ook niet alleen als astronaut in strips maar was ook te zien op affiches binnen NASA. De bemanning van Apollo 10, de generale repetitie voor de eerste maanlanding, had zelfs hun maanlander naar het striphondje genoemd. Ook nu nog worden NASA medewerkers die zich hebben ingezet voor de veiligheid binnen de organisatie, tijdens een feestelijke bijeenkomst onderscheiden met een zilveren “Snoopy” speld die een ruimtevlucht maakte aan boord van de Space Shuttle. Een orginele “Snoopy” onderscheiding is naast de tekeningen, posters en “Snoopy” figuren deze zomervakantie in Space Expo in Noordwijk te zien.

Zomerprogramma
In het zomerprogramma maken kinderen kennis met “Snoopy” en kunnen ze een ruimtetraining volgen. Ook rijdt dagelijks de SpaceTrain naar ESA ESTEC waar bezoekers zelf kunnen zien hoe satellieten worden getest. Space Expo is vanaf 3 juli tot en met 5 september dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook de website www.space-expo.nl voor actuele informatie.