Martian Chronicles, #7 juli 2010

Van woorden naar daden
De Mars Society is een “outreach”-organisatie, een club die de massa opzoekt. Dit betekent niet alleen lusten zoals het contact met vele gelijkgestemden, maar ook de lasten van een grote verzamling van chapters met een veelvoud aan meningen en wensen.

Op zich is dit niet erg, de Mars Society draagt zijn missie goed uit en bereikt veel mensen op deze planeet. Voor concrete daden is de club wat minder geschikt. De uitvoering van een project gaat voor een losjes georganiseerde chapter-organisatie vaak moeizaam.

Een aantal senior leden van de Mars Society heeft daarom besloten een aparte organisatie op te zetten met als enig doel het initiëren en uitvoeren van Mars-gerelateerde projecten. Het resultaat is ExploreMars, een non-profit bedrijf zonder leden. Het bedrijf kent geen chapters met elk een groep vrijwilligers.

Strak en centraal geleid, onze Artemis Westenberg zit onder andere in de leiding, wil ExploreMars technologieën uitproberen en ontwikkelen die een Marsreis dichterbij kunnen brengen. Men is al bij twee projecten betrokken, Mars In Situ Resource Utilization Challenge en Mars Agriculture Workshop.

Het is nog een jonge club, dus de website moet nog groeien. Ondertussen doet men al veel meer dan op de site wordt vermeld en hopelijk laat ExploreMars veel van zich horen.

Wat neem je mee naar Mars?
Of zoals Mary Roach de titel van haar boek gaf, “Packing for Mars“. De titel is een klein beetje misleidend, het boek gaat voornamelijk over de ontberingen die een mens moet ondergaan indien hij of zij naar de ruimte wil. En soms is het ronduit bizar wat men overkomt.

Van hoe om te gaan met ontlasting tot en met lichaamsgeur en de behoefte aan vers eten. Hoe lang kun je zonder enige privacy? Roach kan het vertellen dankzij een speurtocht naar astronauten en ruimtevaart-officials die uit de school willen klappen. Vaak veteranen die nu eens de naakte waarheid geven en niet het bekende gekuiste PR-verhaal.

Kortom, verplichte kost voor iedere toekomstige ruimtereiziger. Het boek is te bestellen bij Amazon en voor meer informatie heeft Roach een eigen website.

Survival op Mars
Goed, je hebt het boek van Mary Roach van kaft tot kaft gelezen en je bent op Mars aangekomen. En dan? Nog een boek. Guy Murphy, mede-oprichter van de Australische Mars Society helpt je uit de brand met zijn boek, “Mars, a survival guide”.

Dit is een boek voor het brede publiek, geen jargon en geen moeilijke technische details. Het beantwoordt eenvoudige, maar belangrijke, vragen zoals, “hoe voorzie ik me van water en lucht”, “wat kan er met me gebeuren als ik in mijn pak op Mars sta?”.

Grote delen van het boek kan je al lezen (de “read now”-knop bij het plaatje van de kaft) en je merkt dat Guy vooral grote toegankelijkheid in het oog had. Een kleine 200 pagina’s, geen moeilijke diagrammen of formules. Een boekje dat zich vlot laat lezen.

EMC10
Meet een beetje goede wil komt er toch nog een Europese Mars Conferentie. De Poolse Mars Society chapter organiseert voor eind oktober een EMC. Houdt 22 en 23 oktober vrij. De conferentie vindt plaats in Warschau en gastheer is het PIAP. Zodra er meer te melden is laten we het weten. Houdt voorlopig deze pagina in de gaten.