Warm genieten onder een winterse sterrenhemel.

Persbericht: Planetarium in kerstvakantie tijdelijk bij Space Expo.

Van zaterdag 18 december tot en met zondag 9 januari kunnen bezoekers van Space Expo genieten van een winterse sterrenhemel zonder daarvoor in de kou te staan of last te hebben van enige bewolking. In het NOVA planetarium in de tentoonstelling wordt naast de actuele positie van de sterren ook bijzondere verschijnselen aan de nachtelijke hemel verklaard.

De bekende ster van Bethlehem is zo’n natuurverschijnsel. Maar was het nu een samenstand van de planeten Jupiter en Saturnus, een supernova, de komeet van Halley of nog een ander fenomeen? Tijdens de presentatie in het planetarium worden al deze mogelijke antwoorden getoond en uitgelegd. Daarnaast krijgt de bezoeker een adembenemende blik op het heelal en tips waar je op moet letten als je zelf in de komende tijd naar de sterrenhemel kijkt.

In de permanente ruimtevaarttentoonstelling is bij het planetarium het testmodel te zien van de Giotto. Deze befaamde ESA komeetverkenner is vernoemd naar Giotto di Bondone. Deze italiaanse schilder beeldde een komeet af boven de stal van Bethlehem. Deze ruimtesonde vloog in 1986 door de staart van de komeet van Halley. Door deze passage zijn we veel te weten gekomen over kometen.

Omdat kometen vanuit de randen van ons zonnestelsel naar ons toe komen zijn ze een geliefd studie-object voor astronomen. Op dit moment is dan ook een hele armada aan komeetverkenners onderweg naar verschillende kometen.

Zo zal ESA’s Rosetta rond mei 2014 in de nabijheid komen van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. In Space Expo kunnen bezoekers voor het eerst ook een nauwkeurig model van Rosetta zien met de unieke komeetlander. Dit honderd kilo wegende landingsvaartuig is voorzien van een harpoen om zich vast te klampen aan de komeet. Na de landing zal komeetstof worden opgeboord en onderzocht. ESA -onderzoekers willen zo meer te weten komen over de samenstelling van de komeet en het ruimtestof dat deze vuile sneeuwbal op zijn weg door de ruimte heeft verzameld. Door deze informatie hopen we uiteindelijk meer duidelijkheid te krijgen over het heelal en het onstaan daarvan.

De permanente ruimtevaarttentoonstelling is in de kerstvakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is Space Expo gesloten. Van zaterdag 18 december tot en met zondag 2 januari rijdt de SpaceTrain bijna dagelijks naar de testfaciliteiten van ESA-ESTEC. Zie voor actuele informatie www.space-expo.nl