Microben Voor Mars

Een reis naar mars duurt lang en voor mensen betekent dat veel mondvoorraad meenemen. Teveel eigenlijk. Betere is zoveel mogelijk water terug te winnen, CO2 weer omzetten in zuurstof en als het even je eigen voedsel verbouwen. Dit moet dan zowel tijdens de reis als tijdens het verblijf op Mars.

Een klein eco-systeem is gewenst, net zoals we die in het groot op aarde hebben. Het eerste waar men aan denkt is “planten”, planten produceren voedsel, breken afval af en maken zuurstof. Een bekend experiement was Biosphere 2 en dit is niet een doorslaand succes gebleken. Echte tuinen en vijvers zijn misschien lastig te controleren en passen eigenlijk ook niet echt in een klein ruimteschip.

Daarom zijn microben een geschiktere kandidaat. Het Melissa-project schiet dan te binnen. Het project bekijkt de bruikbaarheid van diverse microben in diverse reactoren. Melissa is al jaren aan de gang en de mensen van Newton TV hebben daar een leuke documentaire over gemaakt.