Calvijn naar Mars

Persbericht van CSG Calvijn.

Uniek samenwerkingsverband van CSG Calvijn en Space Expo.

Gymnasium klas van Calvijn simuleert de missie naar Mars
Van vrijdag 17 juni 9.00 uur tot de volgende dag 10.00 uur zullen zes leerlingen van het gymnasium van de CSG Calvijn, vestiging Vreewijk uit Rotterdam, gedurende 24 uur leven en werken als astronaut. Deze unieke ruimtemissie start om 9:00 uur ’s ochtends op Calvijn in Vreewijk, Rotterdam en eindigt de volgende dag om 10.00 uur in bij Space Expo in Noordwijk als de astronauten het ruimteschip verlaten en een persconferentie geven over hun bevindingen.

De astronauten worden gelanceerd op het schoolplein van de school. Daarvoor ondergaan ze eerst een keuring door een arts en daarna voeren ze enkele Russische ruimtevaarttradities uit om vervolgens aan boord van de shuttle-bus die ze naar het ruimtestation in Noordwijk zal vervoeren. Onderweg worden de astronauten gevolgd en geleid door een grondstation op Vreewijk. In de Shuttlle-bus worden proeven uitgevoerd vanuit een strak opgezet vluchtplan.

De 24-uursmissie
Tijdens de 24-uursmissie zal iedere astronaut vierentwintig proeven uitvoeren. Deze experimenten sluiten nauw aan bij de verschillende vakken die op school gegeven worden en de ruimtevaart. De astronauten zijn de afgelopen maanden door de vakdocenten grondig op de missie voorbereid. Er is de afgelopen tijd veel werk verzet door de leerlingen van alle klassen 3 gymnasium van Calvijn, locatie Vreewijk in Rotterdam. Bij de de aanvang van het project hebben alle leerlingen een sollicitatiebrief geschreven. Op grond van deze brieven werd bepaald welke leerling welke functie kreeg. Het ging om de volgende functiegroepen: Press & Media, Mission Support, Ground Station, Webdesign, Mission Organiser en Astronaut. Tijdens de 24-uursmissie hebben ook alle leerlingen een taak. Zonder de ondersteuning van hun klasgenoten is een ruimtesimulatie als deze onmogelijk.

Ruimtevaarteducatie als brug tussen culturen  en als kapstok voor vakintergratie
De 24-uursmissie is een uniek samenwerkingsverband tussen Calvijn Vreewijk en Space Expo, het officiële bezoekerscentrum van ESA-ESTEC. Voor dit project is Calvijn Vreewijk uitgekozen omdat het een school is voor gymnasium, atheneum en havo en de leerlingen afkomstig zijn uit verschillende culturen en diverse sociale achtergronden hebben. Juist deze groep, vaak kwetsbare leerlingen, ervaren door dit ruimteproject van Space Expo dat ze geweldige resultaten kunnen behalen door goed samen te werken en elkaars kwaliteiten te benadrukken en te versterken. Bovendien leren ze de leerstof van diverse vakken bundelen en toepassen in de praktijk en ontwikkelen ze hun eigen kwaliteiten.

Sponsoren
Dit unieke educatieve ruimteproject is mede mogelijk dankzij een finaciële bijdrage van hoofdsponsor het Pact van Zuid uit Rotterdam en het KMR, Digisource, Vervat B.V., Blijleven catering, Yacht, van Rennes, Vreeswijk, Bastasol, My Sun, Norm4u, SP-design, Space Expo, Comwonen & PWS.