Het Mars-dieet

Er bestaat een dieet waarmee iedereen gegarandeerd binnen zes tot acht maanden een flink aantal kilo's kwijt kan raken. En het mooiste is: je hoeft er niets voor te laten staan. Het enige nadeel: het is (nog) vrij prijzig, want je moet er voor naar Mars.

Bereken je gewicht op cs!

Voer je gewicht op Aarde in: Op Mars weeg je slechts
kilo kilo!

Waarom is Mars rood?

gezien door de Hubble Met het blote oog vanaf de Aarde gezien is Mars eigenlijk eerder licht rose dan rood. Op foto's gemaakt met behulp van telescopen en ruimtesondes blijkt de planeet roodbruin te zijn. Een roestkleurtje dus en dat is niet toevallig, want er is op Mars veel ijzer. Omdat er in de atmosfeer water voorkomt is veel van dat ijzer geoxideeerd (zeg maar verroest) tot ijzeroxiden als Fe2O3.

Voor toekomstige bewoners van Mars is die grote hoeveelheid ijzer natuurlijk wel handig; dat hoeven ze in ieder geval niet van thuis mee te brengen.

Wat voor weer zou het zijn op Mars?

opkomende bewolkingAanhoudend droog en zonnig, waarschijnlijk. Wolken als op het plaatje hierboven komen voor maar zijn vrij zeldzaam. Het regent nooit; alleen bij de polen kan het heel licht sneeuwen.

Maar het is meestal wel vrij koud. De gemiddelde temperatuur is 63 graden onder nul, met uitschieters naar min 140 en plus 20 (op een zomerse dag bij de evenaar kan het dus nog wel aangenaam zijn). Dit plaatje maakt deel uit van Mars Today, een internetposter die elke dag vernieuwd wordt. De kleuren staan voor de voorspelde temperatuur; de pijlen geven de windrichting en de windsterkte aan.

stofstormVaak staat er ook een stevige wind. Daar heb je als wandelaar niet zoveel last, want de atmosfeer is erg dun. Maar soms doet de wind - letterlijk- veel stof opwaaien. In de lente ontstaan stofstormen als op dit plaatje, gemaakt door NASA's Mars Global Surveyor In het voorjaar verdampt een deel van de poolkap, die deels uit kooldioxide (CO2) bestaat. Daardoor stijgt de luchtdruk en ontstaan aan de randen van het ijs grote temperatuur- verschillen tussen bevroren en net ontdooide gebieden. De sterke winden die hiervan het gevolg zijn kunnen uitgroeien tot stofstormen die een groot deel van Mars, en soms zelfs heel de planeet, wekenlang in hun greep houden.

Een ingrijpende weersverbetering is pas te verwachten als we Mars gaan terraformen.

Kan je graan verbouwen op Mars?

Het slechte nieuws is: nee, net als mensen en andere Aardse dieren kunnen planten van de Aarde niet overleven in de dunne atmosfeer van Mars. Met temperaturen meestal onder het vriespunt is het bovendien gewoon te koud.

Het goede nieuws is: ja, in kassen met een kunstmatige atmosfeer zou je heel goed je eigen eten kunnen verbouwen. Op Mars zijn alle belangrijke elementen aanwezig die planten nodig hebben om te groeien, zoals koolstof, stikstof, zuurstof en fosfor. En het zonlicht is op Mars weliswaar de helft zwakker dan op Aarde, maar sterk genoeg om planten in te laten groeien. Wat ook belangrijk is: een dag duurt op Mars niet veel langer dan op Aarde, dus planten zouden niet eens in de gaten hebben dat ze op een andere planeet zijn…

De eerste astronauten zullen waarschijnlijk een opblaasbaar kasje bij zich hebben om in te experimenteren (zie plaatje). In een verdere toekomst zijn er koepels denkbaar van honderden meters diameter met akkers en boomgaarden. Een andere mogelijkheid is het overkappen van een van de vele kraters op Mars.