Wat is het bijvoeglijk naamwoord van Mars?

Goeie vraag: zeg je Marsiaans of Martiaans? De meningen zijn verdeeld.

De Dikke van Dale houdt het op het laatste. Aanhangers van deze spellingswijze beroepen zich op het Latijn waarin ook een t opduikt in vervoegingen van Mars als Martis en Martem. De uitspraak is Martsiaans, wat niet zo vreemd is, want in politie wordt de t immers ook uitgeproken als ts (vreemd genoeg wordt politiek niet uitgesproken als politsiek; Nederlands is en blijft een moeilijke taal)

Een probleem is wel dat veel mensen je niet begrijpen als je het hebt over Martiaans. De Engelse term Martian is wat dat betreft veel minder verwarrend omdat daarin de t als een s wordt uitgesproken.

Ook binnen de Mars Society kunnen we het moeilijk eens worden over dit heikele onderwerp. De webmaster heeft lang geleden gekozen voor de s en houdt daaraan vast, al was het alleen maar omdat het onbegonnen werk is op deze reusachtige website alle s-en in t's te veranderen. Maar wie zijn leraar Nederlands een plezier wil doen schrijft dus Martiaans.

Is "Het Gezicht" een buitenaards monument?

gezicht 1976De beroemdste foto van de Viking-orbiters uit de jaren zeventig toont een heuvel die wel heel erg lijkt op een menselijk gezicht. In hetzelfde gebied, Cydonia, werden rotsformaties gezien die met enige fantasie wel wat weg hadden van piramides en een stad. Er ontstond een hele cult van mensen die ervan overtuigd waren dat dit een monument was van een verloren gegane buitenaardse beschaving.

In 1998 maakte Mars Global Surveyor opnieuw een foto van "Het Gezicht". De resolutie van de MGS-foto's is een stuk beter dan die van de Vikingplaatjes; er werden bovendien wat Photoshop-filters op losgelaten. Het resultaat viel een beetje tegen: een doodgewone heuvel, net als alle andere heuvels op Mars ontstaan door geologische processen.

gezicht 1998Niet alle gelovigen zijn overtuigd. De NASA wordt ervan beschuldigd meer te weten. Zelfs het neerstorten van de Polar Lander zou opzet zijn, om te voorkomen dat de waarheid bekend wordt.
Als we Mars gaan onderzoeken komen we vast en zeker grote verassingen tegen. Mars had immers lang geleden hetzelfde klimaat als de Aarde, en misschien is er toen ook leven ontstaan. Maar het is erg onwaarschijnlijk dat dat leven intelligent genoeg was om te weten hoe, vier miljard jaar later, een mensengezicht eruit zou zien...

Kan het kwaad als Mars in de Steenbok staat?

Nee, maak je geen zorgen. Er zijn slechts twee hemellichamen die een hele grote invloed hebben op het leven op Aarde: de Zon en de Maan. Ze veroorzaken eb en vloed en geven licht en (in het geval van de zon) warmte. Mars is echter veel kleiner dan de Zon en staat veel verder weg dan de Maan. De invloed van Mars op de getijden is net zo verwaarloosbaar als zijn bijdrage aan de verlichting in het nachtelijk duister. Mars is een koude rotsachtige bol, miljoenen kilometers hier vandaan, zo simpel is het.

Mars staat in de astrologie niet zo goed bekend. De planeet wordt in verband gebracht met agressie, tirannie, ruzie en wreedheid. Dit misverstand heeft waarschijnlijk te maken met de bloedrode kleur van Mars. Oorlogen en ander bloedvergieten zijn echter gewoon mensenwerk, de oorzaken liggen veel dichter bij huis.

Over de sterren zullen we het helemaal maar niet hebben. Die staan nog veel verder weg dan Mars. De sterren van een sterrenbeeld staan zelfs meestal helemaal niet bij elkaar in de buurt; ze staan alleen vanaf de Aarde gezien in dezelfde richting.

Kortom: astrologie is amusement, meer niet. De planeten en sterren kunnen een grote rol in ons leven gaan spelen, maar dan zullen we er zelf naar toe moeten….