Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Stop de bemande scheepvaart!
De Volkskrant lijkt een campagne tegen bemande ruimtevaart te zijn begonnen. Na het ongeluk met de Columbia verschenen een artikel van Govert Schilling, een redactioneel commentaar (waarschijnlijk ook van Govert Schilling...) en een column van Ronald Plasterk, met alle drie een uitgesproken negatieve visie op de rol van astronauten in de ruimte.
Nou valt een krant die schrijft dat Jupiter (met zijn maantje "Lo") de grootste planeet van het heelal is (8 maart, pagina 4) natuurlijk nauwelijks nog serieus te nemen. Maar van een dagblad dat zich "de meest informatieve krant van Nederland" noemt mogen we toch op zijn minst verwachten dat het principe van hoor-en-wederhoor wordt toegepast. De agorafobe retoriek bleef echter in de Volkskrant onweersproken; een reactie van de Mars Society Nederland werd geweigerd, "vanwege plaatsgebrek". Er zit niets anders op dan het artikel dan maar via onze eigen kanalen te verspreiden:

Stop de bemande scheepvaart!

Na het ongeluk met het ruimteveer Columbia wil Govert Schilling maar meteen helemaal stoppen met bemande ruimtevaart, zo blijkt uit zijn artikel op de Forum-pagina in de Volkskrant van 3 februari. Ook het redactioneel commentaar ernaast doet een grote invloed van Schilling vermoeden.

Het is vreemd, dat eigenlijk alleen ruimtevaart zulke extreme reacties teweegbrengt. Vervoersongelukken op Aarde leiden nooit tot een oproep maar compleet te stoppen met bewegen.

De desintegratie van de Columbia is het derde dodelijke ongeval in de geschiedenis van de NASA in 40 jaar. De Nederlandse Spoorwegen hebben een slechtere staat van dienst; toch rijden er nog steeds treinen in Nederland. De vliegrampen in Faro en Tenerife hebben niet geleid tot het opheffen van de KLM. En gelukkig voor de Rotterdamse haven varen er nog steeds schepen over de wereldzeeen, ook al wil er daar ook wel eens een van verloren gaan.

Kan wetenschappelijk onderzoek in de ruimte op afstand worden uitgevoerd? De ervaringen met de Viking-landers op Mars in 1976 doen het ergste vermoeden. Na ruim 25 jaar is de wetenschappelijke wereld het er nog steeds niet over eens hoe de resultaten van hun experimenten geinterpreteerd moeten worden.

Zeker, sommige taken zijn te automatiseren en dat gebeurt dan ook. Satellieten brengen de Aarde en andere planeten nauwkeurig in kaart; sondes registreren tal van andere gegevens. Maar computers en robots hebben geen intuitie en geen ervaring. En het zijn juist die eigenschappen die mensen tot zulke goede wetenschappers maken. Een mens legt verbanden, krijgt geniale ingevingen. Een robot zou belangrijke ontdekkingen gewoon over het hoofd zien, omdat hij er niet voor geprogrammeerd is.

Machines hebben ook een beroerd improvisatietalent. Een onderzoekswagentje als de Sojourner op Mars moet bij elke kiezel wachten op instructies van de Aarde. De nauwkeurigheid waarmee een onbemande sonde kan landen wordt gemeten in honderden kilometers, terwijl een mens aan het stuur zijn lander neer kan zetten op de middenstip van een voetbalveld.

Daarnaast geven gewichtsloze experimenten met menselijke proefkonijnen niet alleen inzicht in de gezondheidsaspecten van de ruimtevaart zelf. Dit onderzoek levert ook kennis op over het menselijk lichaam in het algemeen. En daar profiteert iedereen van. Medische scans van het menselijk lichaam, matrassen voor mensen met rugklachten, een drukpak voor Parkinson-patienten, lichttherapie voor mensen met winterblues en de trilplaat als oplossing voor botontkalking zouden niet zijn uitgevonden zonder de bemande ruimtevaart van de afgelopen 40 jaar. Bemande ruimtevaart verbindt technologische ontdekkingsdrang met de menselijke maat. Iedere dag. Daaruit komen uitvindingen voort die het leven voor iedereen prettiger maken.

Bemande ruimtevaart is inderdaad niet goedkoop. Maar laten we het niet overdrijven. Het Nederlandse ruimtevaartbudget bedraagt slechts 70 miljoen euro; dat wordt al bijna terugverdiend door de middenstand rond het ESA-complex in Noordwijk. En het totale jaarlijkse budget van de NASA gaat er binnenkort in Irak in een week doorheen - met een veel groter verlies aan mensenlevens.

Waarom gaan astronauten toch de ruimte in ondanks de gevaren? Mensen zijn nou eenmaal ambitieus, nieuwsgierig en avontuurlijk. Astronauten zijn pioniers en iedere generatie kent pioniers. Ze gaan ons voor en soms is die voorhoedepositie gevaarlijk.

Wij rouwen om de zeven astronauten. We rouwen, omdat we eerbied voelen voor hen die ons de grenzen van het menselijk kunnen laten zien. Om die mensen die in hun voorhoedepositie de grenzen van ons allen verleggen. Stopzetten van de bemande ruimtevaart zou wel het laatste geweest zijn wat zij wilden.

En of het slecht is, dat Amerika ook trots is op haar voorhoedepositie als natie? Wanneer krijgen wij als Europeanen eens de kans trots te zijn op een Europees project dat dromen waarmaakt?

Frans Blok, secretaris / webmaster Mars Society Nederland
Artemis Westenberg, woordvoerster Mars Society Nederland

De Columbia in 1981- image: NASA
De Columbia in 1981 - image: NASA

Meer reacties op het ongeluk met de Columbia:


Declaration of Support for Space Exploration - The Planetary Society
Petition to Support Human Space Exploration - National Space Society


Mars Society Verenigde Staten:
"The crew of the Columbia, as that of Challenger and Apollo 1 before them, gave their lives for the cause of opening the solar system to humanity. In the coming months, that cause will be put to the test, as those who do not honor it seek to use this tragedy to put it to an end. This must not be allowed to occur."

Arno Wielders in het Mars Desert Research Station, Utah:
"Rond 5 uur vanochtend stonden we op om te kijken. En inderdaad, om 5.57 zagen we de Shuttle als een zeer heldere ster voorbij komen. Een prachtig gezicht, veel beter zichtbaar dan wanneer ze zich in de ruimte bevind.

Nadat we de Shuttle gezien hadden zijn we naar binnen gegaan en hebben we via Internet Nasa TV aangezet. Eerst leek er niets aan de hand te zijn, maar we wisten wel na een aantal minuten dat er vertraging was, want ze was nog niet geland.

Na vijf minuten sprak de commentator van NASA dat Mission Control een "contingency" had en dat alle flight controllers hun data moesten bewaren. Toen wist ik dat er iets goed mis was. "

Tony Muscatello, commandant MDRS crew 12:
The exploration of space, including Mars, will continue. How can it not? Humans are not the type to turn tail and run in the face of adversity. We are strong and we are good at heart. We have our faults, but our destiny lies in the stars, not because it is preordained, but because we choose it to be. [...] The only way to go is forward. To retreat is guarantee our extinction. We will restore the Earth as we learn to terraform Mars into another home for humanity. We learn by doing, we humans. If we stop doing great things, we stop learning to do even greater things. The struggle continues, even with setbacks such as the loss of Columbia. The only way to guarantee failure is to not try.

Nature Magazine:
NASA might seize the moment, and honour its fallen astronauts, by further encouraging its visionaries to come out from their hiding places. They have plenty of ideas that could be executed in the next decade or so. One is to send astronauts as field geologists to investigate near-Earth asteroids. Another is to have them service telescopes at the L2 lagrangian point, more than one-and-a-half million kilometres from Earth, where the successors to the Hubble Space Telescope will be located. In the longer term, of course, Mars beckons.

Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen:
“Afgelopen weekend werden we opgeschrikt door het bericht dat het ruimteveer Columbia was ontploft. Daarbij kwamen, zoals u weet, zeven astronauten om. Hun dood relativeert voor even het belang van wetenschappelijk onderzoek. Maar tegelijkertijd is het ook een bewijs van de enorme toewijding waarmee zij hun risicovolle werk verrichtten, vaak in dienst van de wetenschap. Het is alles of niets.
Anderhalve week geleden sprak ik nog met Sean O'Keefe, de administrator van de NASA, over de mogelijkheden om in het onderwijs ruimtevaarteducatie een plaats te geven. Ik ben dan ook diep getroffen door de ramp, en ik heb de heer O'Keefe, ongetwijfeld mede namens u, mijn medeleven betuigd met het verlies van de bemanning, die juist in die educatie zo'n belangrijk rol vervulde. Als astronauten wisten ze kinderen te inspireren, en warm te maken voor bijvoorbeeld ruimtevaarttechniek. Daarvoor zijn we hen dankbaar.”

Louis Friedman, executive director, The Planetary Society:
"Sometimes much is made of humans vs. robots in space exploration. It is a false choice. Human flight involves many robotic devices; robot flight involves many humans."

Familieleden van omgekomen astronauten:
"On January 16th, we saw our loved ones launch into a brilliant, cloud-free sky. Their hearts were full of enthusiasm, pride in country, faith in their God, and a willingness to accept risk in the pursuit of knowledge --- knowledge that might improve the quality of life for all mankind. Columbia's 16­day mission of scientific discovery was a great success, cut short by mere minutes ---- yet it will live on forever in our memories. We want to thank the NASA family and people from around the world for their incredible outpouring of love and support. Although we grieve deeply, as do the families of Apollo 1 and Challenger before us, the bold exploration of space must go on. Once the root cause of this tragedy is found and corrected, the legacy of Columbia must carry on --- for the benefit of our children and yours."

President George W. Bush:
"The cause in which they died will continue. Mankind is led into the darkness beyond our world by the inspiration of discovery and the longing to understand. Our journey into space will go on."
(en voor deze ene keer zijn we het helemaal met hem eens...)

The Times:
"From what little we know, the Columbia disaster looks less like a symptom of arrogance than of a lack of ambition, of trying to run a space exploration programme on the (relatively) cheap using outdated technology.  The priority now should be to work out how best to push further and faster into space. Even some pro-exploration scientists are suggesting limits on manned space flights, claiming that the science could be done with less risk by robots. But even if there really were no scientific reason for sending people into space, it would still be important that they boldly go to, say, Mars, to revive the flagging spirit of exploration.
[...]
We are in danger of creating a world where, while only a few of us are in the gutter, none of us is looking at the stars."

Thomas Gangale, www.martiana.org:
"We will of course pay incomplete homage to the crew of Columbia if we do not dedicate ourselves to discovering the failure, correcting the fault, and returning to the frontier. But we must do far more than simply return to the skies immediately above Earth where they met their fate. To continue their lives' work, we must keep pushing the outside of the envelope. We must fly higher, longer, and farther than they did or anyone else has ever done. We must journey ever outward. When space is no longer the frontier, but merely another workplace, another home, an ordinary destination, only then will we have given the crew of Columbia their due. In the words of Tennyson, we must strive, we must seek, we must find, and we must never yield."


Long Beach Press Telegram
"The greatest memorial America can grant the seven astronauts who died Saturday is to slip those "surly bonds of earth' and go back into space, with all its perils. And we will do precisely that. We have always gone back."

laatste wijziging: 11 maart 2003
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!