Als Hollywood zich bezig gaat houden met ruimtevaart doet het resultaat je vaak alle vertrouwen in de mensheid verliezen. Enkele uitzonderingen (2001 - a Space Odyssey en Apollo 13) daargelaten wordt zelfs geen moeite gedaan om maar een beetje in de buurt te komen van de werkelijkheid. Space Shuttles vliegen moeiteloos een rondje om de Maan naar een asteroide waar een zooitje ongeregeld bij windkracht 13 de mensheid redt. Regelmatig worden de begrippen zonnestelsel en melkwegstelsel door elkaar gegooid. Ach, het scheelt ook maar een paar honderd miljard sterren.… En dan zijn er nog mensen die denken dat de hele Maanlanding in 1969 in Hollywood gefilmd is in opdracht van president Nixon. Ja hoor, en part of the deal was dan zeker dat er een acteur president mocht worden…

Ook films met Mars als onderwerp hangen meestal aan elkaar van verzinsels, onwaarheden en denkfouten. Terwijl de waarheid toch de mooiste films op zou leveren. Zes mensen, twee jaar onderweg, verder van huis dan ooit iemand geweest is, daar moet toch iets moois mee te doen zijn. Verfilm desnoods eens een boek van Kim Stanley Robinson, Ben Bova of Gregory Benford….

Wie een van de onderstaande films gaat bekijken in de bioscoop, of (waarschijnlijker) thuis op video of dvd, kan daarom het beste zijn kritische blik uitschakelen en al zijn/haar relativeringsvermogen in te zetten. Misschien wordt het dan toch nog een leuke avond.
De rode bolletjes geven het -uiteraard subjectieve- eindoordeel van de recensent aan, varierend van = geschikt als brandstof, tot = aanbevolen tijdens de eerste missie.

Titel: oordeel:
Ghosts of Mars (2001)
Mission to Mars (2000)
Red Planet (2001)
War of the Worlds (2005)

Meer over Marsfilms:

Sciflicks.com
Bad Movies