NASA's visie op de Marsiaanse Keuken

Als er op Mars mensen gaan wonen ontstaat er een hele nieuwe cultuur. Er zal zich ook een geheel eigen Marsiaanse Keuken ontwikkelen en vroeg of laat zullen op Aarde de eerste Marsiaanse restaurantjes openen, met namen als Pathfinder's, Marineris en Elysium. Op dit moment woont er nog helemaal niemand op Mars en elke gedachte over de Marsiaanse cuisine is dus pure speculatie. Maar een beetje fantaseren is wel leuk, vooral als het over eten gaat, toch?. Een kijkje in de keuken van de toekomst:

  • De bewoners van de Nieuwe Wereld zijn afkomstig uit alle windstreken op Aarde, en die diversiteit komt tot uiting op tafel. De Keuken van Mars is de multi-culti keuken in optima-forma.
  • De meeste gerechten zijn vegetarisch of zelfs veganistisch. Dat heeft weinig met principes te maken, maar meer met efficientie: ruimte is schaars en de middelen zijn beperkt, zeker voor de eerste generaties kolonisten. En het is erg verspillend om eerst graan te verbouwen, dat aan kippen te voeren en die kippen uiteindelijk pas op te eten. Ook zuivelproducten zijn daardoor (helaas) zeldzaam. Op beperkte schaal wordt wel vis gegeten.
  • De balans tussen de kleuren rood en groen is erg belangrijk. Rood is symbool is voor het oorspronkelijke, ongerepte Mars voor de komst van de eerste aardlingen. Groen staat voor het leven dat door mensen naar de Rode Planeet is gebracht.
  • Omdat het koloniseren van een vreemde planeet veel tijd en energie kost zijn de gerechten makkelijk klaar te maken.

De onderstaande recepten zijn bedoeld voor vier personen.

Coprates Curry

Coprates is een van de grote, diepe kloven die deel uit maken van de 4000 kilometer lange Marineris-vallei. Van dit curry-gerecht kan echter in het hele Zonnestelsel, en ver daarbuiten, gesmuld worden.

coprates currySnij een prei in ringen. Doe wat olijfolie in de koekepan. Voeg de inhoud van een pak Quorn fijngehakt en drie eetlepels Patak milde curry toe en bak het geheel ongeveer een minuut al roerend op hoog vuur. Voeg de prei toe en ga nog twee minuten door met roerbakken. Voeg een blik gepelde tomaten (met sap) en een half blok santen (kokos) en een handvol rozijnen toe. Laat het mengsel een minuut of tien pruttelen op een wat lager vuur, tot de prei zacht is. Kook intussen twee ons spercieboontjes. Serveer het quornmengsel en de boontjes met rijst en mango-chutney.

Marsiaanse visschotel

Een van de gevaren die de kolonisten bedreigen is de ultra-violette straling van de zon, op Mars niet gefilterd door een ozonlaag. Water vormt een goede bescherming; veel gebouwen op de planeet hebben dan ook een sandwichcontructie: wanden, daken en koepels van twee lagen metaal of kunststof met water ertussen. En daar kan natuurlijk ook vis in gekweekt worden…

marsiaanse visschotelKook 400 gram fusili tricolore zoals op de verpakking staat aangegeven. Laat intussen twee in ringen gesneden rode uien fruiten. Voeg een in stukjes gesneden rode paprika toe en even later ook een in stukjes gesneden tomaat. Snij de inhoud van een blikje artisjokkenharten in vieren en voeg ze ook toe. Laat alles een minuut of tien pruttelen. Roer er een half potje groene pesto doorheen en voeg naar smaak een aantal groene olijven toe. Voeg uiteindelijk de inhoud van een blikje tonijn en van een blikje ansjovis toe. Warm het geheel nog een minuut door en meng het dan door de fusili.

Utopische paprika's

Toen negentiende eeuwse astronomen namen gaven aan de gebieden op Mars die ze door hun telescopen zagen, lieten ze hun fantasie de vrije loop. Een gebied kreeg de naam Utopia; een beetje voorbarig want een utopie zullen we er zelf van moeten maken…

utopische paprika'sSnij een rode en een groene paprika in tweeen en laat de paprika's vijf minuten koken. Snij een courgette in stukjes en bak die, bestrooid met een theelepel oregano, tot ze zacht en lichtbruin zijn; bak de laatste twee minuten ook twee in stukken gesneden vleestomaten mee. Kook twee grote aardappels en stamp ze tot puree. Roer een handvol lichtgeroosterde pijnboompitten, een snufje peper en een eetlepel seroendeng (Indonesisch pindastrooisel) door de puree. Vul de paprikahelften met het courgette-tomaatmengsel en bedek dat met de puree. Strooi er sesamzaadjes overheen en doe het geheel in een voorverwarmde oven tot de puree lichtbruin begint te kleuren. Dien de paprika's op met rode en groene eikenbladsla.

Pittige maaltijdsoep

Op een mooie dag aan de evenaar van Mars is het warm genoeg om in een t-shirtje buiten te lopen, ware het niet dat de ijle atmosfeer dat voorlopig nog niet toe laat. Meestal is de temperatuur echter ver onder het vriespunt. Een planeet voor echte winterkost. Wie het na het nuttigen van deze stevige, gepeperde soep nog steeds koud heeft kan beter terug gaan naar de Aarde.

pittige maaltijdsoepSnij twee rode pepers overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snij de pepers in kleine stukjes. Snij drie uien in ringen en pers drie tenen knoflook uit. Fruit pepers, uien en knoflook enkele minuten in honderd gram margarine. Voeg twee eetlepels bloem toe tot er een roux ontstaat. Voeg een liter water , twee bouillonblokjes en de inhoud van een blik gepelde tomaten met sap toe en breng de soep-in-wording aan de kook. Rasp intussen een broccoli en voeg die aan de soep toe, evenals de inhoud van een blik kidneybonen en driehonderd gram diepvriesspinazie . Laat de soep een half uur pruttelen en voeg op het laatst nog een handje vermicelli toe. Strooi er peterselie over en serveer de soep met stokbrood.