Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Over ons > M3, Monthly Mars Meetings
- de Montly Mars Meeting

MEDEDELING!

We hebben met veel plezier de M3's georganiseerd en we hebben veel belangstelling gehad. Echter de laatste tijd liep het bezoekersaantal terug en in het licht dat wij toch veel moeite moeten doen om een M3 te organiseren stoppen wij ermee. Als alternatief gaan we een aantal keer met onze stand op evenementen staan zoals de Sterrenkijkdagen. Hierdoor hopen wij meer mensen te bereiken. Naast onze stand helpen we mee met de organisatie van het evenement door bijvoorbeeld het verzorgen van lezingen.

Kortom, de M3 komt naar je toe! Let op de aankondigingen op de voorpagina.

Sinds mei 2003 organiseert de Nederlandse Mars Society-afdeling iedere tweede dinsdag van de maand de , de Monthly Mars Meeting.

Deze maandelijkse bijeenkomsten vormen een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten, informatie uit te wisselen, nieuws te horen en vooral: activiteiten te organiseren. Lezingen van deskundigen op het gebied van Mars en andere buitenaardse bestemmingen, worden afgewisseld met workshops waarbij een grotere inbreng van de deelnemers mogelijk is.

Vanaf augustus 2004 houden we de M3's in Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, prachtig gelegen op een eeuwenoud bolwerk in de binnenstad van Utrecht. We beginnen om acht uur (Let op, gewijzigde aanvangstijd, voorheen begonnen we om half acht) en gaan door tot een uur of tien.

De Monthly Mars Meetings zijn gratis toegankelijk voor leden van de Mars Society; niet leden betalen 5 euro. Ben je nog geen lid? Met ingang van 1 mei 2004 zijn de lidmaatschapsbijdragen aanzienlijk verlaagd: 25 euro voor volwassenen en 20 Euro voor jongeren tot en met 18 jaar en studenten met een geldige collegekaart. (leden die recentelijk nog het dubbele bedrag betaalden hoeven zich niet bekocht te voelen: zij zijn meteen voor twee jaar lid)

Geef je nu op als lid!

Het adres is Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht. De locatie is bereikbaar met bus 2 (de museumlijn) vanaf het Centraal Station, uitstappen bij het Centraal Museum. Maar wie niet terugdeinst voor een wandeling van ongeveer een kwartier kan net zo goed gaan lopen vanaf het station. Op www.sonnenborgh.nl zijn routebeschrijvingen voor de auto te vinden.

Tijdens de eerste M3 van dit jaar, op dinsdag 11 januari, kijken we een paar planeten verder. Maar daar is dan ook wel aanleiding toe. Een paar dagen later, op de 14e, zal de Europese sonde Huygens zijn langverwachte afdaling beginnen in de atmosfeer van Saturnus-maan Titan. Voor het eerst in de geschiedenis komt dan het oppervlak in beeld van deze mysterieuze satelliet, die letterlijk in nevelen gehuld is.

Onze spreker op 11 januari is Dr. Henk Olhof, sinds 1977 werkzaam bij de European Space Agency en hoofd van ESA’s Scientific Experiment Development Programme (PRODEX). Hij zal ingaan op alle ins en outs van het Cassini/Huygens-project.

Deze M3 is meteen ook de nieuwjaarsreceptie van de Mars Society Nederland. Een gelegenheid om andere leden, belangstellenden en het bestuur te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Met een terugblik op het jaar van Mars Express, Spirit, Opportunity en een vooruitblik op de plannen die de Mars Society heeft voor 2005.

Omdat we voor deze gelegenheid wat meer bezoekers verwachten dan gewoonlijk is het verstandig gebruik te maken van het aanmeldingsformulier . De zaal heeft een beperkte capaciteit en vol is vol…

's uit het verleden:

Op 13 mei 2003 vertelde Arno Wielders over zijn verblijf in het Mars Desert Research Station, een persoonlijk verhaal, opgefleurd met plaatjes van onderzoekers in ruimtepak, banjerend door de rode woestijn van Utah.

De van 10 juni stond in het teken van Mars Express, de Europese sonde die op koers ligt richting Rode Planeet, met dank aan ESA-medewerker  Alessandro Atzei voor zijn presentatie over het project.

Op 8 juli hadden we een stevige discussie over het gebruik van kernenergie in de ruimte. Voorstander Arno Wielders wist in ieder geval een aantal tegenstanders (waaronder uw webmaster) ervan te overtuigen dat kernenergie een breed begrip is dat niet simpelweg als "te gevaarlijk" van tafel geschoven kan worden.

Op 12 augustus gaf ESA-medewerker Michel van Pelt uitleg over het Aurora-programma, ESA’s visie op het pad dat uiteindelijk zal leiden naar bemande Mars-missies.

Michel van Winnendael en Con Mc Carthy (ook ESA) zoomden op 9 september in op de Beagle 2, met onder andere een uitgebreide uitleg over alle instrumenten op de "PAW" en een gedetailleerd tijdschema voor een zenuwslopende Kerst...

Op 14 oktober gaf Bas Lansdorp van Delta Utec (een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in space-tethers oftewel ruimte-kabels een presentatie houden over het kunstmatig opwekken van Mars-zwaartekracht. Delta Utec is.

In november was de on tour: Arno Wielders lichtte het Mars Direct-plan van Robert Zubrin toe voor een publiek van voornamelijk studenten van de TU-afdeling Lucht- en Ruimtevaart.

Michel van Pelt sloot in december het eerste -jaar af met een presentatie over ruimte-toerisme. En NASA-watcher Artemis Westenberg opende het tweede jaar met een overzicht van de laatste ontwikkelingen op Mars: de eerste resultaten van Spirit en Opportunity.

Het thema op 2 maart was Een Kas op Mars. Mei Mei Stienstra, studente Lucht en Ruimtevaart in Delft vertelde over haar stage-onderzoek bij TNO Bouw met als onderwerp Greenhouses in Space.

Op 8 juni legde Michel van Pelt uit hoe we voor 26,6 miljard naar Mars kunnen. Michel, werkzaam bij de European Space Agency, is co-auteur van een gezamenlijk rapport van ESA en NASA dat deze week verscheen. Beide ruimtevaartorganisaties hangen hierin een prijskaartje aan Robert Zubrin’s Mars Direct-plan dat verrassend dicht in de buurt komt bij het bedrag dat bijna vijftien jaar geleden door Zubrin zelf becijferd werd. Het rapport is hier te lezen.

Op 13 juli hielden we een Why Mars-workshop onder leiding van Gerard Kuipers. Waarom willen we nou eigenlijk zo graag naar Mars, zo graag dat we er zelfs een Society voor oprichten? Dat het spannend en opwindend zou zijn om mensen op de Rode Planeet te zien rondlopen staat natuurlijk buiten kijf, maar zijn er ook andere motieven die de kosten van zo’n expeditie rechtvaardigen? Wetenschap? Werkgelegenheid? Spin-off? Het voortbestaan van de mensheid? Gerard, in het dagelijks leven NLP-trainer, gaf ons een waardevol inzicht in onze eigen motivatie en reikte manieren aan om het enthousiasme over te brengen op anderen.

Op 10 augustus hadden we Hans Jurgen Rombaut te gast. Hans Jurgen is actief bij de Lunar Explorers Society. Zijn afstudeer-ontwerp, een uit twee expressief vormgegeven torens bestaand Maanhotel, trok internationaal de aandacht. Daar wil hij het niet bij laten, zoals blijkt uit zijn website.

Op 14 augustus vertelde Erik Laan (Dutch Space) over ConExpress, een project dat oude satellieten een tweede leven moet gaan geven. Daarnaast kwamen andere projecten van Dutch Space aan de orde, waaronder een mogelijke Mars Sample Return Mission

Op 13 oktober vertelde Michel van Pelt (ESA) over Aurora, het Europese lange termijn-programma dat rond 2035 moet leiden tot een bemande landing op Mars. En het thema op 9 november was het Mars Desert Research Station, met een documentare gemaakt door Sam Burbank voor National Geographic Channel en ervaringen uit de eerste hand van Arno Wielders.

 

laatste wijziging: 6 november 2004
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!