Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > André Kuipers naar Mars?
Persbericht 14 juni 2005
Mars Society Nederland
tel: 010-4510776/0626 09 0009

André Kuipers naar Mars?

Zou onze Nederlandse astronaut naar Mars gaan? Als hem dat gevraagd werd, zou hij ja zeggen, heeft André al meerdere keren laten weten. Ook onze eerste astronaut Wubbo Ockels verklaarde onlangs desgevraagd zelf naar Mars te gaan als hem dat gevraagd werd.

Waarom zouden we mensen naar Mars sturen. Kan het ook met robots zoals we nu op Mars hebben rondrijden en met satellieten die met zijn drieën al jarenlang Mars in kaart brengen en die dit jaar nog een zusje van de NASA erbij krijgen (de Mars Reconaissance Orbiter)?

Of er werkelijk een controverse bestaat tussen of Mensen of Robots naar Mars wordt door experts op beider gebied uit de doeken gedaan op de Nationale Marsdag, op zaterdag 2 juli op de Universiteit van Amsterdam. Waarschijnlijker is dat robots wegvoorbereiders en hulpjes zullen zijn van de mensen die Europa uiteindelijk naar Mars zal sturen. Want in het media geweld van over de oceaan lijkt het wel eens dat de NASA het alleenrecht op de ruimte heeft. Niets is minder waar. Al sinds 2001 heeft ESA haar AURORA programma (dat toegelicht zal worden door Rolf de Groot als Nederlandse gedelegeerde in de AURORA raad), dat uiteindelijk mensen op Mars moet zetten. Dat wil zeggen dat Europa al twee jaar eerder dan de VS haar plannen voor een bemande missie naar Mars had gepresenteerd.

Zal de Nederlandse vlag ooit wapperen op Mars? De vraag lijkt een beetje absurd. Wat heeft een klein landje te zoeken, zo ver van huis? Toch, als we naar de vaderlandse geschiedenis kijken, is de vraag ineens een stuk minder vergezocht. Illustere voorvaderen als Willem Barentz en Abel Tasman gingen relatief gezien verder van huis, waagden zich in gebieden die in hun tijd onbekender waren dan Mars nu. Verder was het een landgenoot, Christiaan Huijgens, die kijkend door zijn telescoop, de eerste primitieve kaart van onze buurplaneet tekende. En mochten we Mars ooit willen terraformen, dat wil zeggen de Rode Planeet een beetje groener maken, dan hebben wij in Nederland natuurlijk ook de nodige expertise in huis. Droogmakers als Jan Adriaansz. Leeghwater en Cornelis Lely hebben het terraformen, het leefbaar maken van voorheen ontoegankelijke gebieden, praktisch uitgevonden.

Natuurlijk ligt internationale samenwerking tegenwoordig meer voor de hand, zeker als het gaat om een grote onderneming als een reis naar Mars. Als er een Nederlandse astronaut op Mars landt zal ze waarschijnlijk een Europese vlag planten.

De Mars Society Nederland en het sterrenkundig instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam hebben op 2 juli de eerste Nationale Marsdag georganiseerd om aan een breed publiek te laten weten wat Nederlanders doen in het Mars onderzoek van nu en van de toekomst. In het UvA-gebouw aan de Roeterstraat zal een uitgelezen selectie sprekers uit zeer diverse vakgebieden zijn visie geven op Mars in het algemeen en bemand Mars-onderzoek in het bijzonder.

De Nationale Marsdag is bedoeld als laagdrempelig evenement voor iedereen die geďnteresseerd is in ruimtevaart, in ontdekkingsreizen, in de geschiedenis en in de toekomst. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om aan de dag deel te nemen met sprekers als André Kuipers.

De zaal aan de Roeterstraat gaat open om negen uur, de dag eindigt om vijf uur na een paneldiscussie.

De toegang is ? 9,=.

Mars Society-leden, studenten, en jongeren onder de 18 betalen slechts ?5,=.

Meer informatie is te vinden op de agenda.

laatste wijziging: 15 juni 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!