Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Zwemmen op Mars
Persbericht 7 december 2006
Mars Society Nederland
tel: 010-4510776/0626 09 0009

Zwemmen op Mars

De Mars Global Surveyor, die sinds kort niet meer reageert op commando’s vanaf Aarde, heeft haar dienst van 7 jaar schitterend afgesloten. Op foto’s is te zien dat er momenteel stromend water voorkomt op Mars. De kans dat in dat water bacteriën rondzwemmen is bijzonder groot.

Doordat de Mars Orbiter Camera (MOC) 240.000 foto’s heeft gemaakt in de afgelopen jaren is het mogelijk geweest om veel gebieden op Mars telkens weer te fotograferen. Daarom ook heeft men verschillen in de geologie kunnen ontdekken die in die laatste 7 jaar zijn opgetreden. En die plekken die de beddingen van kleine beekjes toonden zijn vooral goed bestudeerd. Al dat werk heeft belangrijk nieuws opgeleverd: op Mars stroomde in de afgelopen jaren water.

En stromend water is wat ook onze Europese Mars Express zoekt, omdat stromend water de plaats is waar we verwachten leven aan te treffen. Inderdaad: buitenaards leven. In hoeverre dat buitenaardse leven ook werkelijk totaal vreemd zal zijn of juist aan ons verwant is, is een vraag die nog jaren onbeantwoord zal blijven. Want zelfs als de Europese ExoMars lander met haar interne laboratorium, die gepland staat voor 2013, leven (bacteriën) aantoont op Mars, dan nog zal een definitief antwoord of het leven van dezelfde bron komt als het leven hier op Aarde, waarschijnlijk moeten wachten tot er mensen op Mars staan. En dat staat voorlopig op de planning van de ESA en de NASA niet eerder dan 2035.

Om een bemande missie naar Mars dichterbij te halen, en dus ook het antwoord op de vraag of er (verwant) leven is op Mars, heeft de Mars Society verschillende Mars Analoge Research Stations in gebruik. Flashline Mars Arctic Research Station (FMARS) in de Canadese poolcirkel en het Mars Desert Research Station (MDRS).

Op dat laatste station (MDRS) zal van 3-18 maart 2007 een 12 jarige Nederlandse scholiere tot de bemanning behoren. Iahu-Anat Westenberg, scholiere van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel, zal begeleid door haar leerkrachten biologie en techniek, en begeleid door het Remote Science Team van de Mars Society, enkele experimenten uitvoeren tijdens haar 2 weekse dienst. Waaronder, en hoe kan dat ook anders voor een kind dat enkele jaren geleden nog deel nam aan de ‘seeds in space’ van de DELTA missie van astronaut André Kuipers, het kweken van sterrenkers in de kas die bij het station hoort.

Haar klasgenoten zullen via webcams haar verrichtingen kunnen volgen en zullen via e-mail contact met haar kunnen houden. Weliswaar zal Iahu-Anat in Full Sim (volledige Marssimulatie, dus niet zonder ruimtepak naar buiten) op het station verblijven, maar dataverkeer is mogelijk tussen Mars en Aarde en dus ook tussen het MDRS en Krimpen.

Voor Iahu-Anat Westenberg komt met haar komende missie een droom van jaren uit. Een droom die ontstond door haar contact met de ruimtevaart via het werk van haar moeder, Artemis Westenberg, die haar als Crew Engineer in de F.L.A.M.E. bemanning zal begeleiden in maart volgend jaar. F.L.A.M.E. staat voor Family Living Analysis on Mars Expedition, ‘a reference mission for human exploration of Mars’.

De Family Living Analysis on Mars Expedition gaat over gezinnen mèt kinderen die op Mars (zullen) opgroeien. Het idee achter F.L.A.M.E. is dat er eerst Marsonauten naar Mars zullen gaan, wetenschappers die alleen maar onderzoek gaan doen. Net als astronauten in het International Space Station (ISS) nu. Op den duur zullen er ook mensen op Mars blijven, of speciaal naar Mars reizen om er te gaan wonen. Die mensen zullen kinderen krijgen, maar Mars is een heel vijandige plek om kinderen op te laten groeien. En die kinderen zullen zich aan heel veel regels moeten houden anders gaan ze dood. F.L.A.M.E. is het eerste onderzoek dat wil laten zien dat het wel kan: kinderen op Mars.

Ondertussen gaan Michael Malin en zijn team, die achter de camera op de Mars Global Surveyor (sinds 1997 bij Mars) staan verder met hun werk met de camera’s op de Mars Reconnaissance Orbiter. Met de oude digitale camera op de Mars Global Surveyor heeft dit team keer op keer verbazingwekkende details weten vast te leggen. Naast de beekjes met stromend water die nu gemeld worden, is de opname vanuit de ruimte van de bandensporen die Spirit over de Gusev Krater trok een proeve van hun kunnen.

De Mars Society verwacht dan ook veel van de 4 nieuwe camera’s op de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), die ook door Michael Malin wordt aangestuurd, en die natuurlijk wederom op zoek gaan naar bewijzen van vloeibaar water.

Links naar:

laatste wijziging: 7 december 2006
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!