Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Voorwaarts Mars! - nummer 28
nummer 28 - 13 juli 2002

EMC2: nog elf weken!

De dag dat Sir Arthur C. Clarke de Tweede Europese Mars Society Conventie voor geopend zal verklaren komt rap naderbij: nog elf weken… Van 27 tot en met 29 september zal het Expo- en Congrescentrum van de Erasmus-universiteit in Rotterdam drie dagen bol staan van de Mars-activiteiten. Inmiddels zijn weer een aantal interessante namen toegevoegd aan de sprekerslijst:

- Pascal Lee, hoofd van NASA’s Haughton Mars Project, zal vertellen over de resultaten van het werk in de krater op Devon Island, waar ook het Flashline Mars Arctic Research Station staat.
- Markus Landgraf, een van de bemanningsleden van de FMARS habitat, zal komen vertellen over zijn ervaringen van deze zomer.
- Frank Schubert, bouwer van alle drie de habitats (FMARS, MDRS en het volgend jaar in gebruik te nemen Euro-M.A.R.S) gaat in op “the making of the habitats”.
- Charles Frankel, geoloog en journalist, betrokken bij Euro-M.A.R.S, vertelt over de recente verkenningsmissie naar IJsland: waarom moet de derde habitat juist daar komen?

Daarnaast zijn er nog steeds de sprekers die in eerdere nieuwsbrieven al aangekondigd werden:

- Franco Ongaro, hoofd van ESA’s Aurora-programma.
- Pascale Ehrenfreund, astro-chemicus aan de Universiteit van Leiden.
- Andre Kuipers, Nederlands tweede astronaut. - Robert Zubrin, schrijver van “The Case for Mars” en “Entering Space”.
- Geoffrey Briggs, wetenschappelijk directeur van het NASA Ames Center for Mars Exploration.
- Kees Veenenbos, onze nationale “space-artist”

En dit is nog maar een kleine greep; hou voor het volledige programma de website en de volgende nieuwsbrieven in de gaten.

De organisatie raadt iedereen met klem aan gebruik te maken van de zogenaamde voorintekening: wie zich opgeeft voor 15 augustus krijgt aanzienlijke kortingen op de entreeprijs. Die entreeprijs bedraagt 55 euro, voor donateurs 45 euro, voor studenten 35 euro, voor studerende donateurs 27,50 euro. Na 15 augustus stijgen de prijzen naar respectievelijk 100, 90, 60 en 50 euro.

Op zaterdagavond zal het conventie-diner plaatsvinden op een wel heel bijzondere locatie: een Spido-boot die rondvaart door de haven van Rotterdam. Een mix van lekker eten, genieten van de bijna buitenaardse schoonheid van het industriële landschap, en socializen met Mars-celebreties. De kosten voor dit evenement bedragen 30 euro.

Voor wie zelf iets te zeggen denkt te hebben over Mars: de officiële deadline voor het inzenden van abstracts is verstreken, maar aarzel niet contact op te nemen met de organisatie want wellicht is er nog wat ruimte in het programma.

De EMC2 wordt mede mogelijk gemaakt door financiele steun van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en van de European Space Agency (ESA).

Euro-M.A.R.S.-scouts verkennen IJsland

In de laatste week van juni heeft een verkenningsteam bestaande uit Mars Society-leden uit vier verschillende landen een bezoek gebracht aan IJsland. Tijdens deze zogeheten scouting-missie zijn onder andere contacten gelegd met overheden, universiteiten en de media; tevens werden er mogelijke locaties bekeken voor de plaatsing van het European Mars Analogue Research Station in juni volgend jaar.

Het verkennersteam bestond uit Artemis Westenberg (Nederland, public relations), Bo Maxwell (Engeland, Euro-M.A.R.S. management), Charles Frankel (Frankrijk, geoloog en publicist) en Frank Schubert (USA, constructeur). Tijdens hun verblijf op IJsland spraken zij met onder anderen Tomas Ingi Olrich, minister van onderwijs, wetenschappen en cultuur, Haflidi Petur Gislasson, hoofd van de IJslandse Onderzoeksraad en Jakob Krisjansson, hoogleraar biologie en tevens medewerker van onderzoeksbedrijf Prokaria.

Tijdens hun bezoek kregen de Mars-scouts vrijwel louter positieve en zelfs enthousiaste reacties van de IJslanders, zowel van hoogwaardigheidsbekleders als van de media en “de man in de straat”. De leden van de missie werden geïnterviewd door het tijdschrift Iceland Review en de krant Morgenbladdid en gefilmd door de IJslandse televisie.

In de omgeving van de Krafla-vulkaan vonden de verkenners de perfecte Mars-analoge locatie voor de volgend jaar te plaatsen habitat: een veld met zwarte lava omzoomd door rode bergen. Mogelijk zal de habitat ook tijdelijk worden opgebouwd op een andere lokatie, een vlakte die erg lijkt op de landingsplaatsen op Mars van de Vikings en de Pathfinder.

Voor het plaatsen van de habitat op de plekken moet nog toestemming verkregen worden van de landeigenaren. Voor het enige andere struikelblok, de hoge kosten van bouwmaterialen en levensonderhoud, zal door middel van sponsoring een oplossing worden gezocht.

Rusland wil internationale Marsmissie

Rusland, nog altijd de natie met de meeste ervaring in de bemande ruimtevaart, wil naar Mars. Op 5 juli jongstleden hebben vertegenwoordigers van Russische ruimtevaart-instituten een bemande reis rond het jaar 2015 voorgesteld. Het project zou 20 miljard euro gaan kosten; Rusland wil daarvan zelf 30% bijdragen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA staat niet meteen te juichen naar aanleiding van het Russische intiatief; een woordvoerster wees erop dat Rusland nog geen concreet plan heeft ingediend. De Europese ESA is positiever en heeft al overleg gevoerd met Russische officials over het project.

De Russische voorstellen gaan uit van een bemanning van zes personen: een commandant, een co-piloot, een boodwerktuigkundige, een arts en twee wetenschappers. Vreemd genoeg is het de bedoeling dat slechts drie van hen daadwerkelijk op Mars zullen landen; de andere drie zouden aan boord van het moederschip in een omloopbaan blijven. Dat roept vragen op als: wie gaat er dan precies mee in de lander en wat gebeurt er als zich op Mars een medisch noodgeval voordoet en de dokter zit in het moederschip?

De expeditie zou veertien maanden in beslag nemen, waarvan slechts twee maanden op Mars. Dat is dus net zo iets als naar New York vliegen om te lunchen en op tijd thuis willen zijn voor het avondeten. De Mars Society is voorstander van een langer verblijf op de planeet: zo’n anderhalf jaar. Die opzet geeft een gunstiger verhouding tussen reis- en verblijfstijd en voorkomt dat de onderneming verwordt tot een prestige-object (“vlaggen en voetstappen”). Bovendien is er op Mars genoeg onderzoek te doen om een verblijf van anderhalf jaar te rechtvaardigen.

Wie is de baas?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien nog wat voorbarig om na te denken over de vraag hoe Mars in de toekomst geregeerd moet worden. Toch is die kwestie niet zo theoretisch als het lijkt. Op dit moment immers zijn er al oplichters die claimen eigenaar te zijn van Mars en die geld verdienen door stukjes van de planeet aan goedgelovigen te verkopen.

Op de Internationale Mars Society Conventie, van 8 tot en met 11 augustus in Boulder, Colorado, zal daarom een paneldiscussie op het programma staan met als thema: “Who should govern Mars?”. Drie mogelijke regeringsvormen zullen verdedigd worden:

- Alex Lightman, schrijver van het artikel “Red, White and Blue Mars: the Case for American Trusteeship” (in ieder geval een leuk verzonnen titel…) zal zijn standpunt verdedigen dat de Rode Planeet onder Amerikaanse voogdij moet komen.
- Een prominente, maar nog niet nader aangekondigde vertegenwoordiger van de Verenigde Naties zal de stelling verdedigen dat de volkerenorganisatie Mars moet gaan besturen.
- Robert Zubrin, president van de Mars Society en bij lezers van deze nieuwsbrief inmiddels wel bekend, zal een derde mogelijkheid verdedigen: een onafhankelijk Mars.

De vierde meest logische mogelijkheid: Mars als dertiende Nederlandse provincie, zal helaas niet aan de orde komen ;-)

De conventie belooft weer een vierdaags spektakel te worden met veel lezingen, demonstraties, discussie en meer informele programma-onderdelen. De muziek zal dit keer verzorgd worden door The Extremophiles, een groep musici die in het Mars Desert Research Station een cd heeft opgenomen met songs over Mars. En als de reis naar Boulder een te groot gat in het budget dreigt te slaan is de Europese conventie in Rotterdam natuurlijk een uitstekend alternatief!

laatste wijziging: 18 juli 2002
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!